Το μεγάλο παράδοξο της Ευρωζώνης επανέθεσε σήμερα, Δευτέρα, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μία ημέρα πριν την συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για τον καθορισμό των αυξημένων εξουσιών που θα δοθούν στην ΕΚΤ με σκοπό τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων:
Πώς είναι δυνατόν η πλειοψηφία των διεθνών συναλλαγών σε ευρώ να γίνεται και να ελέγχεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτι του Λονδίνου, δηλαδή από ένα υπεράκτιο οικονομικό κέντρο βασισμένο στη λίρα;
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Κριστάν Νουαγιέ επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση: οι διεθνείς συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει να γίνονται εντός της Ευρωζώνης, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει την αναγκαία ρευστότητα.
Είναι εντελώς παράλογο το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης να είναι υπεράκτιο, συγκεντρώνοντας το 40% των συνολικών διεθνών συναλλαγών σε ευρώ – ποσοστό μεγαλύτερο από ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μαζί:
«Οι περισσότερες από τις συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται εντός της Ευρωζώνης. Αυτό συνδέεται με την δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχει ρευστότητα και να διασφαλίζει τον έλεγχο στο ίδιο της το νόμισμα... Δεν είμαστε κατά του να γίνονται κάποιες συναλλαγές και στο Λονδίνο, αλλά ο κύριος όγκος θα πρέπει να είναι υπό τον δικό μας έλεγχο. Αυτό αποτελεί συνέπεια της επιλογής της Βρετανίας να παραμείνει εκτός της Ευρωζώνης».
Ο Νουαγιέ έχει κι άλλες φορές καταφερθεί κατά της Βρετανίας, θεωρώντας πως θα έπρεπε να υποβαθμιστεί πρώτη, από τη στιγμή που έχει αντίστοιχο χρέος, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη απ' ό,τι η Γαλλία.
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των γαλλικών ελεγκτικών αρχών για τις οικονομικές συναλλαγές Ζαν Πιέρ Ζουαγιέ έχει χαρακτηρίσει την συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι Βρετανοί «ηλιθιωδέστερη στον κόσμο».