Nέα σκληρά μέτρα για την επιπλέον βοήθεια των 65 δις - iefimerida.gr

Nέα σκληρά μέτρα για την επιπλέον βοήθεια των 65 δις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για δεύτερο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο REUTERS θα ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ και θα έχει να κάνει με έναν συνδυασμό εγγυημένων δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, νέα εισπρακτικά μέτρα και κυρίως αυστηρότερη επίβλεψη από το εξωτερικό στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι κινήσεις για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012- 2013 επιταχύνθηκαν μετά την "απειλή" του ΔΝΤ ότι δεν θα εκταμιεύσει την 5η δόση εάν οι Ευρωπαίοι δεν εγγυηθούν για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους την επόμενη χρονιά και γι' αυτό, μάλιστα, έγιναν έκτακτες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε!

Κοινή "γραμμή" όλων των δηλώσεων και πληροφοριών που αφορούν στις εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές μας αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι, πάντως, ότι επιδιώκεται η επίβλεψη των διαδικασιών από το εξωτερικό, προκειμένου να εκλείψουν οι αρρυθμίες και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους 12 μήνες. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν, ωστόσο, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και πως η διαδικασία θα επιβλέπεται από το υπό σύσταση Ταμείο, στο οποίο ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμβάλουν με τεχνογνωσία ξένοι σύμβουλοι.

Κι ενώ μπαίνουμε στον πιο κρίσιμο μήνα για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, αξιωματούχοι από την Ε.Ε. φαίνεται ότι... νοσταλγούν τον Ντομινίκ Στρος Καν! "Μας λείπει ήδη απίστευτα. Δείτε μόνο τι έγινε με την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα" ανέφερε στο REUTERS υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., παραπέμποντας ουσιαστικά στις καίριες και μάλλον "πυροσβεστικές" παρεμβάσεις του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, με την επιρροή σε Αθήνα, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, στη κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη. "Εάν βρισκόταν ένας ισχυρός ηγέτης στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, θα μπορούσε να κρατήσει σταθερή την πορεία και να γεφυρώσει το χάσμα. Αλλά βλέπουμε ότι το Ταμείο έγινε πιο συντηρητικό και ακολουθεί τους κανόνες κατά γράμμα, όντας επιφυλακτικό απέναντι στους κινδύνους" ανέφερε το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ Ντομένικο Λομπάρντι...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ