Ένας νέος όρος έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στις έρευνες για το ολοένα διογκούμενο, μη διαχειρίσιμο φαινόμενο της ανεργίας στις τάξεις των νέων: «η αιωρούμενη γενιά». Έτσι αποκαλούνται οι νέοι σε ηλικία πτυχιούχοι άνεργοι, οι οποίοι μεταπηδούν από τη μία πρακτική άσκηση ή περιορισμένου χρόνου σύμβαση στην άλλη.
Ο όρος περιγράφει και συνοψίζει την αποτυχία του συστήματος να ενσωματώσει τους απόφοιτους σχολών και πανεπιστημίων στο εργατικό δυναμικό του, εξαιτίας μιας άκαμπτης αγοράς εργασίας και ενός φορολογικού συστήματος που αποτρέπει τις εταιρείες να προσλάβουν εργαζόμενους πλήρους ωραρίου.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός νέου διογκούμενου τομέα μορφωμένων ανέργων, οι οποίοι αναγκάζονται να θέσουν «υπό καθυστέρηση» τη ζωή τους, μη δυνάμενοι να βρουν μόνιμη εργασία, «καταστρέφοντας» έτσι τόσο το φορολογικό σύστημα, όσο και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και την αγορά ιδιοκτησίας.
Εάν σε αυτό τον τομέα προστεθούν και ένας μεγάλος αριθμός άνεργων νέων με μικρής κλίμακας ή ανύπαρκτη μόρφωση, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της δυτικής Ευρώπης διατρέχει τον αμεσότατο κίνδυνο να απολέσει μία ολόκληρη γενιά, διακινδυνεύοντας έτσι κάθε προοπτική για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια, «Θερίζει» τους νέους μεταξύ 15 και 24 ετών η ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: 22% στη Γαλλία, 51% στην Ισπανία. 36% στην Ιταλία. Και αυτά είναι μόνο τα ποσοστά των νέων που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.
Υπάρχει, όμως, και μία άλλη κατηγορία: εκείνοι που δεν διαθέτουν ούτε εργασία, ούτε μόρφωση ή εκπαίδευση. Σύμφωνα με μελέτη της Eurofound, σε περίπου 14 εκατομμύρια ανέρχονται οι νέοι Ευρωπαίοι που δεν εμπλέκονται σε καμία εργασιακή ή εκπαιδευτική διαδικασία, κοστίζοντας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 153 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στην Ισπανία μονάχα, επιπλέον του 51% των νέων που αναζητούν εργασία, ένα 23.7% έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία αγγίζει το 16.7% (σχεδόν 2 εκατομμύρια νέοι) και στην Ιταλία το 20.5%.
Εξίσου απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για τους νέους που βρίσκονται σε εργασία: το 42% των νέων βρίσκεται σε προσωρινό εργασιακό καθεστώς, με τη Γαλλία να κατέχει τα πρωτεία, καθώς το 82% των νέων που προσλαμβάνονται σήμερα είναι μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου συμβασιούχοι.