Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πέντε προσώπων , στελεχών του ΟΠΑΠ και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ της περιόδου 2005-2007, ασκήθηκε από τους Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, για υπόθεση ζημιογόνας σύμβασης, για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων στον ΟΠΑΠ.
Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας από κοινού και κατ'εξακολούθηση, που στρέφεται κατά των εμπλεκομένων από τον ΟΠΑΠ και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που βαρύνει τους υπεύθυνους της ΙΝΤΡΑΛΟΤ.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία, αφορά 18μηνης διάρκειας διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει την επίμαχη περίοδο ο ΟΠΑΠ, που τελικά κατέστη άγονος μετά από παραιτήσεις μελών επιτροπών αξιολόγησης με αποτέλεσμα το έργο, ως κατεπείγον, να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ.
Πριν λίγες ημέρες, το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας είχε καλέσει σε ανωμοτί καταθέσεις συνολικά οκτώ άτομα που εμπλέκονται στην ζημιογόνα σύμβαση του ΟΠΑΠ, οι οποίοι παρέδωσαν γραπτές εξηγήσεις. Από τα πρόσωπα αυτά -πλην των πέντε που πλέον έχουν καταστεί κατηγορούμενοι- για δύο, δικογραφία αποστέλλεται στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να τεθεί στο αρχείο, ενώ για έναν η δικογραφία διαχωρίζεται και η έρευνα συνεχίζεται.
Για την υπόθεση είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά το 2010, θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, που υποστηρίζει ότι έπρεπε να προτιμηθεί και να ερωτηθεί πρώτη, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου διαγωνισμού, καθώς το αντικείμενό της κάλυπτε το ζητούμενο έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στο διεθνή διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες, των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν τεχνικά αξιόλογες. Ωστόσο, δέκα ημέρες πριν τη λήξη της ισχύος των προσφορών, παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.
Το προϋπολογισθέν τίμημα για το επίμαχο έργο ήταν 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος, όπως εκτιμάται, τελικά έφτασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.