Τριακόσιοι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών αναμένουν να εκτελεστούν στο Ιράν, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη, αντανακλώντας τη σκληρή γραμμή της Τεχεράνης όσον αφορά το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών, η οποία επιτείνει τις διεθνείς ανησυχίες όσον αφορά την εκτεταμένη επιβολή της εσχάτης των ποινών στη χώρα.
«Σε βάρος 300 καταδικασμένων για κακουργήματα που σχετίζονται με την διακίνηση ναρκωτικών, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν στην κατοχή τους τουλάχιστον 30 γραμμάρια ηρωίνης, επιβλήθηκαν θανατικές ποινές», ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα Sharq επικαλούμενη το γενικό εισαγγελέα Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.
Αν και ο κατάλογος είναι μακρύς, δεν συμπεριλαμβάνει μεγαλέμπορους ή επικεφαλής συμμοριών, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όλοι οι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν το θάνατο δι' απαγχονισμού.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως το Ιράν έρχεται δεύτερο μετά την Κίνα στον αριθμό των εκτελέσεων, καθώς τουλάχιστον 252 άνθρωποι θανατώθηκαν το 2010.
Πέραν της διακίνησης ναρκωτικών, οι δολοφονίες, η μοιχεία, οι βιασμοί, οι ένοπλες ληστείες και η αποστασία από το Ισλάμ επισύρουν την ποινή του θανάτου βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) που επιβλήθηκε μετά από την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Το Ιράν αποκρούει τις επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικά με το εγχώριο σύστημα δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο και κατηγορώντας την Δύση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το λαθρεμπόριο και η χρήση ναρκωτικών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στο Ιράν, που έχει εκτεταμένα πορώδη χερσαία σύνορα με το Αφγανιστάν--τη μεγαλύτερη παραγωγό ηρωίνης χώρα στον κόσμο. Το Ιράν απαγχόνισε έξι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών την περασμένη Πέμπτη, όταν συνολικά 11 κακοποιοί θανατώθηκαν, οι πέντε εξ αυτών δημόσια.