Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους μπαίνει και η Κύμη Ευβοίας, προκειμένου να ελεγχθεί ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός offshore εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ομως,τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη για τις 184 off shore του Κρανιδίου.
Σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλου, γνωστοποιείται ότι πραγματοποιείται έλεγχος των 24 offshore που δραστηριοποιούνται στην Κύμη από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας.
Tην ίδια ώρα, αδυναμία δηλώνουν οι φορολογικές αρχές για να ελέγξουν τις 184 offshore εταιρείες στο Κρανίδι, το οποίο, δικαίως, πολλοί αποκάλεσαν το «Ελληνικο Λιχτενστάιν'».
Στο υπουργείο Οικονομικών σηκώνουν τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας πως η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο υπαλλήλους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς.
Οι υποθέσεις με τις 184 offshore στο Κρανίδι, όπως και ακόμη 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις, παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου, επομένως ο χρόνος πιέζει για να προλάβει να γίνει ο έλεγχος των συγκεκριμένων υποθέσεων. Με αυτά τα δεδομένα σχεδιάζεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τον χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.
184 offshore με ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ
Στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 offshore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.
Είναι ενδεικτικό πως εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ έχει στην κατοχή της ακίνητα των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.
Οι offshore εκπροσωπούνταν κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μικροεπαγγελματίες ή ακόμα και ανεπάγγελτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί 6 εταιρείες και ένας αγρότης εκπροσωπούσε συνολικά 14 εταιρείες.