Νερό και οργανικά υλικά εντοπίστηκαν στον πλανήτη Ερμή - iefimerida.gr

Νερό και οργανικά υλικά εντοπίστηκαν στον πλανήτη Ερμή

Νερό και οργανικά υλικά εντοπίστηκαν στον πλανήτη Ερμή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα εντυπωσιακό εύρημα έκαναν οι επιστήμονες, μελετώντας στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος Messenger από τον πλανήτη Ερμή. Ο «καυτός» αυτός πλανήτης μπορεί να είναι πιο κοντά στον Ήλιο από κάθε άλλον, ωστόσο διαθέτει τεράστιες ποσότητες νερού και μάλιστα σε μορφή... πάγου!

Όπως έδειξαν τα ευρήματα του «Αγγελιοφόρου» της NASA, ο όγκος του πάγου στον πλανήτη Ερμή φτάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους, αρκετό δηλαδή για να γεμίσει 20 δισεκατομμύρια παγοδρόμια Ολυμπιακών διαστάσεων. Οι ανακαλύψεις ωστόσο δε σταματούν εδώ, αφού μέσα στον πάγο εντοπίστηκαν επίσης οργανικά υλικά.

Τα νέα δεδομένα, με τη βοήθεια εκπομπών ακτίνων λέιζερ που ανακλάστηκαν στην επιφάνεια του πλανήτη, έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικές υποψίες 20 χρόνων.

Η Γη έχει άξονα με κλίση περίπου 23 μοιρών, όμως ο άξονας του Ερμή έχει μηδενική κλίση γεγονός που συντελεί στον να μην υπάρχουν εποχές σ' αυτόν και οι πόλοι του να μην θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία.

Έτσι, παρόλο που η θερμοκρασία στον υπόλοιπο Ερμή μπορεί να φθάσει μέχρι και 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο του, υπάρχουν εννέα κρατήρες που δεν ποτέ βλέπει ο Ήλιος και εκεί η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε αυτούς τους κρατήρες, εντοπίστηκε ένα μείγμα παγωμένου νερού και πιθανών οργανικών ουσιών, ενώ ίχνη για μεγάλα αποθέματα νερού είναι ορατά σε γεωγραφικό πλάτος βόρεια των 85 μοιρών και μικρότερα αποθέματα εντοπίζονται στα πιο νότια σημεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο πάγος του Ερμή μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι σχετικά πρόσφατος (το πολύ 50 εκατ. ετών). Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη (ανάλογη θεωρία υπάρχει και για την προέλευση του νερού της Γης).

Παράλληλα, σκούρα πτητικά υλικά, πιθανότατα οργανικής προέλευσης που θυμίζουν άνθρακα ή πίσσα, ανιχνεύθηκαν ανακατεμένα με τον πάγο, ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για υλικά που αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της ζωής και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν,τουλάχιστον προς το παρόν, ότι ο Ερμής φιλοξένησε ποτέ ζωή.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ