Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και των τεσσάρων της αντιπολίτευσης στη Βουλή με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες πολιτικών για το Μνημόνιο.
Οπως ήταν αναμενόμενο,στην ονομαστική ψηφοφορία η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πέρασε, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά την καταψήφισαν σε αντίθεση με τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είπαν ότι δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη δικογραφία που έχει αποσταλεί για το ίδιο θέμα από τον Άρειο Πάγο.
Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής προαναγγέλλεται νέα πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του, όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το κόμμα του, σε περίπτωση που απορριφθεί η σημερινή πρόταση, θα ζητήσει τη δικογραφία με τις αναφορές του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη για να ενημερωθεί και μετά θα αποφασίσει αν θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για εξεταστική επιτροπή ή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Πάντως, όταν ρωτήθηκε για το αν θα συνυπογράψει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για προανακριτική επιτροπή απάντησε πως «Εμείς είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη και στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία χαρακτήρισε υπονομευτική για τη χώρα εστίασε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος και στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής όπως το 1989.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά επιθετικός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.
Γενικεύοντας τη συζήτηση και στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «έγιναν λαγοί της πολιτικής εξαθλίωσης του λαού». Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων θριαμβολογούν από το φόβο τους, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.
Προέβλεψε ότι σύντομα θα υποστούν πολιτική ήττα καθώς,όπως είπε, ο λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε πια, αλλά μόνον να ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από αυτούς.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή και ζήτησε «πολιτικές απαντήσεις για το λαό που ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη.»
Επίσης επιτέθηκε με εξαιρετική δριμύτητα κατά της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι στη συνωμοσία της σιωπής και στη συγκάλυψη που βρίσκεται επί χρόνια σε εξέλιξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένας τρίτος εταίρος.
Αναφέρθηκε δε σε παλαιότερη ομιλία του κ. Φώτη Κουβέλη που, τότε, ζητούσε παράλληλη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής με δικαστική διερεύνηση υποθέσεων, κάτι που σήμερα η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε.
Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλοντάς τον συνεχώς ως υπονομευτή της χώρας και την προσπάθειας που καταβάλει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τους επενδυτές, ακυρώνει εκ προοιμίου της αποκρατικοποιήσεις και προσπαθεί να υπονομεύσει το εγχείρημα επαναγοράς ομολόγων. Τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε διαφορετικά σημεία ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει τη χώρα στην καταστροφή, το χάος και το θάνατο.
Αναφέρθηκε στην ομερτά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά λέγοντας «θα πετύχουμε και εσείς θα μείνετε μόνοι. Όλοι μαζί πλην Λακεδαιμονίων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί δεν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εξεταστική και για το τρίτο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται μια μετακίνηση από τον πολιτικό λόγο στον εισαγγελικό, γεγονός που θυμίζει μέρες του 1989. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Λαφαζάνη, αλλά και Αλαβάνου, περί επιστροφής στη δραχμή δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνει η Ελλάδα η Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού για να καταλήξει «Τσαμπουκάδες στους παρόντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δεν χωράνε. Γιατί με τις απειλές στους εταίρους μας θα καούμε και οι ίδιοι.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωνή του παρελθόντος, αλλά και ότι το αρχικό ετερόκλητο «αντιμνημονιακό» μέτωπο εξέθρεψε στοιχεία εκφασισμού της κοινωνίας.