Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και των τεσσάρων που την αντιπολιτεύονται εξελίσσεται η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες πολιτικών για το Μνημόνιο.
Λογικά -εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει- η πρόταση δεν θα περάσει καθώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά την καταψηφίζουν σε αντίθεση με τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια της συζήτησης τόσο οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς είπαν ότι δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη δικογραφία που έχει αποσταλεί για το ίδιο θέμα από τον Αρειο Πάγο.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής προανήγγειλαν κατάθεση, αύριο κιόλας, νέας πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά επιθετικός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.
Γενικεύοντας τη συζήτηση και στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «έγιναν λαγοί της πολιτικής εξαθλίωσης του λαού». Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων θριαμβολογούν από το φόβο τους, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.
Προέβλεψε ότι σύντομα θα υποστούν πολιτική ήττα καθώς,όπως είπε, ο λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε πια, αλλά μόνον να ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από αυτούς.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή και ζήτησε «πολιτικές απαντήσεις για το λαό που ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη.»
Επίσης επιτέθηκε με εξαιρετική δριμύτητα κατά της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι στη συνωμοσία της σιωπής και στη συγκάλυψη που βρίσκεται επί χρόνια σε εξέλιξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένας τρίτος εταίρος.
Αναφέρθηκε δε σε παλαιότερη ομιλία του κ. Φώτη Κουβέλη που, τότε, ζητούσε παράλληλη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής με δικαστική διερεύνηση υποθέσεων, κάτι που σήμερα η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε.