Προσχέδιο για κοινό Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη ετοιμάζει ο Μπαρόζο - iefimerida.gr

Προσχέδιο για κοινό Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη ετοιμάζει ο Μπαρόζο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκφράζει την πρόθεση των Βρυξελλών για συγκρότηση ενιαίου Υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρώ, η Ευρωζώνη οφείλει να αποκτήσει βαθμηδόν εξουσίες εθνικής κυβέρνησης, έχουσα το δικαίωμα να φορολογεί και να εκδίδει ομόλογα κοινής στήριξης, πράγμα που θα επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός κοινού Υπουργείου Οικονομικών, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξ ου και η πρόταση για άμεσο άνοιγμα ενός «εμβρυακού προϋπολογισμού» μέσω της δημιουργίας ταμείου, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, για την παροχή κινήτρων σε εύθραυστες οικονομίες.

Το προσχέδιο προβλέπει την μετεξέλιξη αυτού του ταμείου σε «πλήρους κλίμακας» υπουργείο της Ευρωζώνης, προς υποστήριξη αρχικά των χωρών της Ευρωζώνης, κατά τα πρότυπα των πακέτων διάσωσης και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την κρίση εμπιστοσύνης, δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασία και την ενοποίηση... Φοβάμαι πως τώρα, δεν έχουν όλες οι (ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες την ίδια αίσθηση κατεπείγοντος που είχαν πριν λίγους μήνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ