Η επαναγορά ομολόγων θα είναι εθελοντική και όχι προαπαιτούμενο για τη δόση - iefimerida.gr

Η επαναγορά ομολόγων θα είναι εθελοντική και όχι προαπαιτούμενο για τη δόση

Η επαναγορά ομολόγων θα είναι εθελοντική και όχι προαπαιτούμενο για τη δόση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κατηγορηματική δήλωση ότι η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ενώ θα είναι απολύτως εθελοντική, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στουρνάρας δεν ανέφερε πόσο θα κοστίσει η επαναγορά των ομολόγων ούτε την τιμή αγοράς τους. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα πρόκειται για πρόσθετα κεφάλαια που θα αντληθούν με δάνειο, ότι η επαναγορά θα γίνει εθελοντικά και ότι δεν είναι προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η δόση.

«Θα πάρουμε δάνειο, που βέβαια θα επιβαρύνει το χρέος, αλλά θα εξοφληθεί κανονικά και μπορεί να εξοφληθεί από τα έσοδα των αποκρατικοποίησεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, που επεσήμανε ότι το νέο αυτό δάνειο -του οποίου το ύψος θα υπολογιστεί μετά την έκθεση για την δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων- είναι υπολογισμένο μέσα στο στόχο για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πολλές φορές ότι η επαναγορά δεν είναι υποχρεωτική να γίνει για την εκταμίευση: «Η επαναγορά των ομολόγων θα είναι εθελοντική, δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν ή τα Ταμεία» είπε, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος θέλει να πετύχει: «Είναι ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών διάβασε απόσπασμα από την απόφαση του Eurogroup για να δείξει ότι το ανακοινωθέν δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την επαναγορά: «Το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκeμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια και κατόπιν έκθεσης για το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης επαναγοράς χρέους».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα ότι η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει χρέος 126,6% και όχι 124% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα δημοσιεύματα βασίζονται σε παλιότερο πίνακα που δεν περιλαμβάνει το «2,7% του ΑΕΠ με την πρόσθετη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων». Επομένως, είπε, ο στόχος είναι χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απομείωση (κούρεμα) του χρέους, είπε ότι υπάρχουν δύο ειδών απομειώσεις: μέσω μείωσης στο ονομαστικό κεφάλαιο και μέσω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι συζήτηση για μείωση (κούρεμα) στο χρέος: «Αυτή απορρίφθηκε» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ