Την αρνητική αντίδραση του Χρηματιστηρίου στο ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο νέο «κούρεμα» ήρθε να επιβεβαιώσει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι και τα ομόλογα... εσωτερικού θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επαναγοράς Χρέους, η οποία ξεκινά εντός των ημερών.
«Και βέβαια θα συμμετάσχουν» ήταν η απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα αποφύγουν το νέο «κούρεμα» τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ενδεικτικό των συνεπειών για τις ελληνικές τράπεζες είναι το «μακροβούτι» του τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο, που κατάφερε να «κλείσει» με οριακά κέρδη παρά τις ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά έφτασαν να χάνουν 11,19%, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει τελικά απώλειες 9,8%!
Αυτή τη στιγμή, από τα περίπου 62,3 δισ. ευρώ των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, τα περίπου 17 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και άλλα περίπου 8 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων. Αν και οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους τα εν λόγω ομόλογα με αξία στο 22- 25% της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν άμεσα κεφαλαιακές «ενέσεις», το «κούρεμα» που θα υποστούν αφενός επιδεινώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους αφετέρου απομακρύνει τους ιδιώτες επενδυτές από τις επιδιωκόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς πλέον δεν θα υφίσταται η προσδοκία του κέρδους από την εξόφληση των ομολόγων στο 100% της αξίας τους.
Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τον σχεδιασμό για την «ένεση» ρευστότητας 450 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, καθώς προϋπόθεση είναι η υπογραφή συμβάσεων με τις τράπεζες, ενώ και η τοποθέτηση Επιτρόπων- με βάση τις προβλέψεις του Νέου Μνημονίου- στις τράπεζες, θα δυσχεράνει ακόμα πιο πολύ τη διοχέτευση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.