Αφόρητες πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Αφόρητες πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Υπό την ασφυκτική πίεση Ευρωπαίων και ΔΝΤ, βαίνουν προς ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συνολική απάντηση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, δύσκολα θα δοθεί στη Σύνοδο του Ιουνίου. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να καθησυχάσει κυρίως την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Ελλάδας, που "βομβαρδίστηκε" τις τελευταίες ημέρες με σενάρια, πληροφορίες ή και δηλώσεις περί αδιεξόδου ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή (!), ωστόσο, πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης με την οποία εκτιμάται η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, "διαβάζει" κανείς τις απίστευτες πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά.


Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη αμφισβήτηση των στόχων που έθεσε το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα, ενώ απαιτήθηκαν μεγαλύτερες περικοπές των δαπανών του κράτους, με αποτέλεσμα έως χθες το βράδυ να μην έχουν "κλείσει" τα υπόλοιπα μέτρα (1,6 δισ. ευρώ), με τα οποία θα επιδιωχθεί η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή των 7 δισ. ευρώ, για την οποία ήδη προβλεφθεί μέτρα που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ!

Πίεση υπήρξε και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου, αφού το κακό προηγούμενο των προηγούμενων μηνών έχει κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους δανειστές μας. Σε εκκρεμότητα φαίνεται ότι θα μείνει, πάντως, το ζήτημα του φορέα που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αν και η Τρόικα φαίνεται ότι κάνει αποδεκτό το ελληνικό "μοντέλο" (Ταμείο Διαχείρισης), υπήρχαν πολλές φωνές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Όλι Ρεν αλλά και Κεντρικών Τραπεζιτών, που επιμένουν στο γερμανικό μοντέλο, με το οποίο ιδιωτικοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


Τον τόνο των σκληρών διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Τετάρτη, έδωσαν χθες με δηλώσεις τους ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών που προαλείφεται για επικεφαλής του ΔΝΤ. Με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, ο Όλι Ρεν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να διορθώσει τα δημοσιονομικά της και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ σοβαρή και επισημαίνοντας ότι και οι Ευρωπαίοι θέτουν τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Ο Όλι Ρεν κάνει, μάλιστα, ειδική αναφορά στον δημόσιο τομέα, ζητώντας να γίνουν κι άλλες περικοπές, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης από το Φεβρουάριο και μετά, παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει, σημειώνοντας ότι "οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι, μπήκε φρένο στη δυναμική τους για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων"! Πολιτική κόπωση στην εφαρμογή του Προγράμματος διέγνωσε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπληρώνοντας ότι η εξυγίανση των δημοσιονομικών είναι προαπαιτούμενο για να δοθούν ανάσες στους ασθενέστερους με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.


Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης μαζί με την υπό εκπόνηση Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αποτελέσουν τη βάση των διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου θα επιδιωχθεί συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από την πολυφωνία (κακοφωνία, σύμφωνα με κάποιους) που υπάρχει στο εσωτερικό της Ένωσης για τη "συνταγή" ή ακόμα και για τη σκοπιμότητα αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει τη λήψη πολιτικής απόφασης με την οποία θα δεσμεύεται η Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και το 2012, έτσι ώστε να λύσει τα χέρια του ΔΝΤ όσον αφορά στην εκταμίευση της 5ης δόσης. Εξάλλου, ήδη κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία απειλούν να μην εκταμιεύσουν το δικό τους μερίδιο στην περίπτωση που δεν δώσει τη δόση του το ΔΝΤ!


Όσον αφορά στο ενδεχόμενο της εθελοντικής διακράτησης των ελληνικών τίτλων, δηλαδή λύση ανάλογη με την "Πρωτοβουλία της Βιέννης" (χρηματοδότηση τραπεζών υπό τον όρο της διατήρησης των θέσεών τους στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), που πολλοί εκτιμούν ότι θα αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης, υπάρχουν έντονες διαφωνίες εντός της Ευρώπης. "Το EUROGROUP πραγματοποιεί έρευνα για αναδιάταξη χρέους. Τι μπορείς να κάνεις για αναδιάταξη, εάν είναι δυνατή χωρίς πιστωτικό γεγονός. Είναι μια έρευνα και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της", δήλωνε ο Γιαν Κιις Ντε Γιάγκερ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, την ώρα που το μέλος της Ε.Ε. της ΕΚΤ Χοσέ Μανουέλ Παράμο τόνιζε στη La Vanguardia: "Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία που είναι ήδη σε ισχύ. Εάν ένα χρόνο μετά υπάρχει ένα μέρος που δεν έχει εκπληρωθεί, η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα. Όταν ο κόσμος μιλάει για αναδιάρθρωση χρέους, δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ