Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο 41χρονος πλανόδιος μικροπωλητής στο κέντρο της Αθήνας στο Μοναστηράκι θα ήταν ο εγκέφαλος της κινηματογραφικής ληστείας του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τελικά η βιασύνη του για γρήγορο χρήμα ήταν αυτή που τον πρόδωσε. Ηθελε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πουλήσει κάτι από τα κλοπιμαία. Αυτό που θεώρησε πως θα πιάσει τα περισσότερα ήταν το χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι.
Από την ημέρα της ληστείας και μετά κάθε μέρα το έβλεπε και αναζητούσε τρόπο να «ξεφορτωθεί», έψαχνε απεγνωσμένα αγοραστή κάτι που τελικά τον οδήγησε στην αστυνομία, αφού το δαχτυλίδι του είχε γίνει έμμονη ιδέα, νόμιζε πως ήταν το εισιτήριο του για τον κόσμο του πλούτου. Τελικά ήταν η λάμψη του μυκηναϊκού δαχτυλιδιού τον οδήγησε στη φυλακή.
Η αρχή του τέλος για τους ληστές ήρθε όταν στην αστυνομική διεύθυνση Πάτρας έφτασε η πληροφορία πως ένας 41χρονος Ελληνας είχε στην κατοχή του ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι και προσπαθούσε να το προωθήσει στην αγορά. Αμέσως σήμανε συναγερμός, μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 41χρονο και προσποιούμενοι τους αγοραστές έκλεισαν ραντεβού μαζί του σε ξενοδοχείο στην Πάτρα.
Ο εγκέφαλος της σπείρας ξεκίνησε τα παζάρια για την πώληση του δαχτυλιδιού από της 300.000 ευρώ. Μόλις όμως οι αστυνομικοί είδαν το κλοπιμαίο συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος φέρεται να προέβαλε αντίσταση. Μάλιστα προσπάθησε να βγάλει όπλο και να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως του πέρασαν χειροπέδες. Στη συνέχεια ο 41χρονος ομολόγησε και οδήγησε τις αρχές και στους δύο συνεργούς του, Έλληνες και οι δύο, έναν 34χρονο άνεργο και έναν 45χρονο εργολάβο.
Από τις 17 Φεβρουαρίου που είχε σημειωθεί η κινηματογραφική ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πίστευαν πως οι δράστες βρίσκονταν στην περιοχή και δεν είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Τελικά αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο αφού οι δράστες της ληστείας παρέμειναν στην περιοχή και εννέα μήνες μετά έκαναν το μοιραίο λάθος. Προσπάθησαν να πουλήσουν τα κλοπιμαία.
Αμέσως μετά τη ληστεία οι δράστες πανικόβλητοι από το σάλο που είχε προκληθεί και από την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ αναζητούσαν εναγωνίως ένα μέρος να κρύψουν τα κλοπιαμαία. Τελικά αποφάσισαν πως το πιο ασφαλές ήταν να τα θάψουν στο δάσος, σε ένα σημείο κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και περίμεναν να ηρεμήσει η κατάσταση.
«Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα ήθελα γι' αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.
Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία, υπό την ευρύτερη έννοια, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.
Και θα ήθελα να σας πω ότι το απόλυτο ενδιαφέρον μας ισχύει και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία.