Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και μαζικής διαμαρτυρίας ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο η Greenpeace κατηγορώντας επώνυμες εταιρείες ρουχισμού ότι χρησιμοποιούν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες στην παραγωγική διαδικασία, ακόμα και στα ρούχα τους.
Αρχίζοντας από το Παρίσι και τον οίκο Ζara, η Greenpeace ξεκίνησε εκστρατεία κατά κορυφαίων εταιρειών διαμαρτυρόμενη για την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών στα επώνυμα ρούχα τους, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα σε 141 προϊόντα. Στην κινητοποίηση έλαβε μέρος και η ελληνική Greenpeace με διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα Zara της Ερμού το Σαββάτο 24 Νοεμβρίου (εκόνα), ενώ κάλεσε τους πολίτες σε μαζική αποστολή emails προς την ίδια εταιρεία.
Σύμφωνα με τη Greenpeace, σε έλεγχο που έγινε σε 141 δείγματα ενδυμάτων (παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα, κλπ) από 20 μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες αποκαλύφθηκε ότι τα 89 από αυτά -63%- περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά ή βαφές. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι οι καρκινογόνες αμίνες, οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE), οι αλκυλοφαινόλες (APEO), και οι υπερφθοράνθρακες (PFCs). Πρόκειται μεταξύ άλλων για ρούχα των εταιρειών Zara, Calvin Klein, και Levi's, τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η νέα κινητοποίηση της Greenpeace είναι συνέχεια της καμπάνιας Detox που ξεκίνησε η ίδια περιβαλλοντική οργάνωση το 2011 με τη δημοσίευση των αναφορών “Dirty Laundry”. Τότε είχε αποκαλύψει τη «στενή» σχέση των μεγάλων brand names με εργοστάσια κατασκευής ρουχισμού (στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες) που έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι ρυπαίνουν τα νερά με τοξικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, ακόμα και καρκίνο.
Χάρη στην καμπάνια Detox, μεγάλες φίρμες όπως οι Nike, Puma, Adidas, H&M, Marks&Spencer, C&A, Li-Ning κλπ δεσμεύθηκαν ότι θα απαλείψουν τη χρήση τοξικών ουσιών στα εργοστάσια των προμηθευτών τους και στα ρούχα τους ως το 2020.
Διαβάστε την πλήρη έρευνα της Greenpeace "Toxic Threads" με κλικ εδώ.
Διαβάστε την αναφορά Dirty Laundry με κλικ εδώ.