Δεν έμεινε μάτι στεγνό κατά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Μέσα από τα μάτια των παιδιών», μιας έκθεσης που αποτελεί μέρος της ιστορίας της ελληνικής μεταπολεμικής μετανάστευσης που αναβιώνει στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ειπώθηκε η ιστορία διακεκριμένων ομογενών που έφυγαν χωρίς την θέλησή τους από την Ελλάδα μαζί με τους γονείς τους «στα πέτρινα χρόνια».
Προβάλλονται σπάνιες φωτογραφίες από την μετεμφυλιακή Ελλάδα και την ξενοφοβική Αυστραλία. Κυρίως, όμως, αυτό που συγκινεί είναι οι καταθέσεις των «πρωταγωνιστών» που όλοι τους έφυγαν παιδιά από την Ελλάδα, δεν ήξεραν λέξη αγγλικά, έζησαν την περιφρόνηση και τον ρατσισμό στο πετσί τους αλλά τα κατάφεραν, επιβίωσαν και διακρίθηκαν.
Δεν είναι τυχαίο που όλοι τους, στην αφήγησή τους, έσπασαν και βούρκωσαν. Ανάμεσά τους ο Νίκος Κότσιρας (υπουργός σήμερα στη Βικτόρια), Νώντας Κατσαλίδης (πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας), Αιμίλιος Κύρου (δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο), Μαρία Βαμβακινού (ομοσπονδιακή βουλευτής), Ολίβια Νίκου (νομικός), Δημήτρης Τατούλης (καρδιοχειρούργος), Γιώργος Πεπόνης (κορυφαίος παίκτης του ράγκμπι και καρδιοχειρούργος), Γιάννης Αποστολίδης (κορυφαίος φωτογράφος), 'Αγγελος Ποστέκογλου (προπονητής ποδοσφαίρου) κ.ά.
Το έναυσμά για την συγκίνηση το έδωσε ο ίδιος ο ομογενής υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, που κήρυξε την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει την ομιλία του καθώς καυτά δάκρυα έτρεχαν από τα μάγουλά του ενθυμούμενος το προσωπικό δικό του ταξίδι της μετανάστευσης (έφθασε παιδάκι στην Αυστραλία με το «Πατρίς») αλλά και αυτό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Για τους στόχους των συγκεκριμένων εκδηλώσεων μίλησαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Χάρης Σταμούλης και ο διευθυντής του, Γιάννης Τατούλης.
Η συγκίνηση είχε όμως και συνέχεια. Παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων (ανάμεσά τους ομογενείς και Αυστραλοί πολιτικοί αλλά και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο πανεπιστημιακός Γιώργος Μπαμπινιώτης) η Μαρία Φαραντούρη ο Γιάννης Κότσιρας ερμήνευσαν με συγκλονιστικό τρόπο «Τα Παρατράγουδα» -ένα «μουσικό ντοκιμαντέρ» του ομογενή συνθέτη Τάσου Ιωαννίδη σε στίχους Δημήτρη Κεσίσογλου- που αναφέρεται στα βιώματα των απόδημων Ελλήνων της Αυστραλίας.
Ο συνθέτης τους, Τάσος Ιωαννίδης, που επίσης ερμήνευσε κάποια από τα τραγούδια, τα έγραψε το 1982 στη Μελβούρνη σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο της Βικτώριας.
Οι στίχοι του Δημήτρη Κεσίσογλου περιγράφουν την μάχη για επιβίωση που έδωσαν μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες οι Έλληνες μετανάστες.
Το βράδυ του Σαββάτου στον ίδιο χώρο οι ίδιοι καλλιτέχνες παρουσίασαν ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε δείπνο που δόθηκε για τους υποστηρικτές του Ελληνικού Μουσείου.
Την Κυριακή οι ίδιοι καλλιτέχνες έδωσαν ανοιχτή συναυλία σε χώρο δίπλα από το Ελληνικό Μουσείο. Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος και ομογενείς καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Ιωαννίδης και η Ανθή Σιδηροπούλου με άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα μουσικά δρώμενα της ομογένειας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)