Για αλλαγές στις αποδοχές που έχουν πλήξει το ηθικό των στελεχών και των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και την ικανότητα διαχείρισης της οικογενειακής καθημερινότητάς τους, κάνει λόγο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Κοσμάς Χρηστίδης, σε εσωτερικό έγγραφό του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Ο Α/ΓΕΝ ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ.Χρηστίδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την «Καθημερινή της Κυριακής» γνωστοποιεί σε έγγραφο με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, ότι το Επιτελείο δέχεται διαρκείς οχλήσεις από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι «διαμαρτύρονται έντονα για ανακοινώσεις που γίνονται από τα ΜΜΕ περί επικείμενης φορολόγησης των εφάπαξ παροχών, με αναδρομική μάλιστα από το 2010 εφαρμογή, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση που θα φτάνει ακόμη και σε ποσοστά του 45%».
Στο έγγραφό του ο κ. Χρηστίδης περιγράφει με μελανά χρώματα τις παρενέργειες που έχει η περικοπή των εφάπαξ παροχών και προειδοποιεί ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις του Μνημονίου δημιουργούν τον κίνδυνο μαζικής φυγής στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να αποφύγουν τις περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά τους.
«Δημιουργείται μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδικία, δυσπιστία, άνιση μεταχείριση στελεχών που συνεχίζουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έναντι συναδέλφων τους που απεχώρησαν και κατοχύρωσαν τα δικαιώματά τους, αμφισβήτηση, έλλειψη προοπτικής και το κυριότερο διασάλευση της λειτουργίας των ασφαλιστικών μας ταμείων, καθώς είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα φυγής μέσω υποβολής παραιτήσεων, γεγονός που θα ενεργοποιήσει σειρά άλλων παρενεργειών», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ο κ. Χρηστίδης καταλήγει με μια παραίνεση προς τον υπουργό, τονίζοντας πως «έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να εκδηλώσετε ενέργειές σας είτε προς την κατεύθυνση της διάψευσης των συγκεκριμένων ειδήσεων είτε με ουσιαστική παρέμβαση προς το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την αποφυγή τέτοιων δυσμενών εξελίξεων, όπως αυτό της φορολόγησης του εφάπαξ». Πηγές του υπουργείου υποβάθμιζαν τη σημασία του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι παράξενο να τίθενται τέτοια ζητήματα σε επίπεδο εσωτερικής -μεταξύ των επιτελών- συνεννόησης.