«Νέος Φαραώ» αυτοανακηρύχθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι - iefimerida.gr

«Νέος Φαραώ» αυτοανακηρύχθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι

«Νέος Φαραώ» αυτοανακυρήχθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οργισμένες είναι οι παρατάξεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης με το προεδρικό διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο επεκτείνει τις εξουσίες του και τον κατηγορούν ότι αυτοανακηρύσσεται «νέος Φαραώ», ενώ καλούν τον λαό σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το καινούριο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες, οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανακληθούν, ούτε καν από τη δικαστική εξουσία, ενέργεια η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αποσκοπεί στην προστασία της αιγυπτιακής επανάστασης.

Ωστόσο αντιδράσεις προκάλεσε και στο συνδικάτο των δικηγόρων, ο επικεφαλής του οποίου, Σάμεχ Ασούρ, δήλωσε σήμερα: «Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της νομιμότητας. Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαμαρτυρηθούν σε όλες τις πλατείες»

Ο Γουάελ Γόνιμ, μορφή της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις. Ο Θεός είναι ο μόνος οι αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται»

Ο αντιφρονών Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα θέτει τον πρόεδρο υπεράνω νόμου: «Σήμερα ο Μόρσι καταχράσθηκε όλες τις κρατικές εξουσίες και διόρισε τον εαυτόν του νέο Φαραώ. Μεγάλο πλήγμα για την επανάσταση που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψε στο Twitter.

Το χθεσινό διάταγμα απαγορεύει κάθε απόφαση η οποία αντιτίθεται στα προεδρικά διατάγματα , τους νόμους και τις αποφάσεις του Μοχάμαντ Μόρσι, ενω προβλέπει ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, που καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου.

«Ο πρόεδρος μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή μέτρο για να προστατεύσει την επανάσταση. Οι συνταγματικές διακηρύξεις, αποφάσεις και νόμοι που εκδίδονται από τον πρόεδρο είναι οριστικοί και δεν επιδέχονται ανάκληση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο διάταγμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ