Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η αξιολόγηση της Τρόικας, με το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι τελικά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι μέλη της αποστολής που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στην Αθήνα, έχουν καταγράψει αποτυχία της Ελλάδας να πιάσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL και διέψευσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ΜΕGA, το Έλλειμμα ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου λόγω των μεγαλύτερων δαπανών και της υστέρησης των εσόδων, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Οι πληροφορίες από το μέτωπο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, εν τω μεταξύ, ότι μετά από τις πολύ σκληρές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει στις τεχνικές λεπτομέρειες μέχρι τη Κυριακή το βράδυ, ενώ τα κείμενα της αξιολόγησης θα είναι έτοιμα τη Τρίτη ή τη Τετάρτη. Όσον αφορά, δε, στη... ταμπακιέρα δηλαδή στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων, οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν ζητά περισσότερα από τα 28 δισ ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο με τις διαφορές να έχουν να κάνουν με τα προτεινόμενα μέτρα, ενώ στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ζητούμενο από τους δανειστές μας είναι η σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, με πιο "φρέσκες" τις δηλώσεις- παραινέσεις του μέλους της Ε.Ε. της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, που ζήτησε από την Ελλάδα ένταση των προσπαθειών, υπολογίζοντας τη συνολική περιουσία του Δημοσίου στα 300 δισ ευρώ. Έντονες είναι, επίσης, οι πιέσεις για μεγαλύτερες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, η οποία δέχεται υποδείξεις για συμμετοχή ξένων στην εταιρία που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για υποθήκευση κινητής και ακίνητης περιουσίας, θέση που απορρίπτει η Κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο μόνο στη προσθήκη ξένων τεχνοκρατών με συμβουλευτικό ρόλο.

Όσο για τα δημοσιονομικά, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος αν και απέδωσε τα εύσημα στη χώρα μας για τη μείωση του Ελλείμματος κατά 5 μονάδες, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών ζητάει, μάλιστα, από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συνταγή των Βαλτικών χωρών για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 15% του ΑΕΠ, αλλά και περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό. "Μόνο εάν η Ελλάδα καταφέρει ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για αναδιάταξη ή ανάλογη ανακούφιση. Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν το φάρμακο που τους συνταγογραφήσαμε", τόνισε ο Α. Μποργκ, εκτιμώντας ότι απαιτούνται επτά χρόνια για να επανακτήσει η χώρα μας τη δημοσιονομική της αξιοπιστία!

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του SPIEGEL και τις πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού περί εκτροχιασμού έναντι των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η σύμπτωση δεν είναι τυχαία, "βλέποντας" πίεση προς την Αθήνα να "τρέξει" σε όλα τα μέτωπα, για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος Χρέους της Ελλάδας. Από τις δηλώσεις των τελευταίων 48 ωρών είναι προφανές ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα αναζητείται στο τρίγωνο Ουάσινγκτον- Βρυξελλών- Βερολίνου με κοινή γραμμή πίεσης προς την Αθήνα, την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και τολμηρότερων αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναφέρει η DIE ZEIT επικαλούμενη τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου DPA, ο Αμερικανός πρόεδρος στη Σύνοδο των οκτώ ισχυρών έδειξε ανήσυχος για τη κρίση Χρέους στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους για την υποστήριξη του. Αποφασισμένος να κάνει αυτό που πρέπει, σε συνεργασία με τη Γερμανία, εμφανίστηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, απορρίπτοντας τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, που όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Σύνοδο των οκτώ ισχυρών, απορρίφθηκε ως λύση στο πρόβλημα.

Με δεδομένη τη πολυφωνία στους κόλπους των Ευρωπαίων, η οποία προβληματίζει ιδιαιτέρως την Αθήνα, δεν θα πρέπει να αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του EUROGROUP στις αρχές του Ιουνίου, παρά μόνο αν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε κοινή γραμμή, ενώ βαδίζοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής της 23- 24ης Ιουνίου, δύο είναι τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Το πρώτο προβλέπει συμφωνία- με βάση την αξιολόγηση της Τρόικας- για την εκταμίευση της 5ης δόσης και συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως το Σεπτέμβριο για τη συνολική λύση του προβλήματος Χρέους. Όσον αφορά, δε, στο ΔΝΤ, η πολιτική απόφαση της Συνόδου θα είναι έτσι διατυπωμένη, προκειμένου να διασφαλίζεται νομικά το Ταμείο για την εκταμίευση της δόσης. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει συνολική απόφαση στη Σύνοδο του Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλεψη και για την εθελοντική διακράτηση των τίτλων που λήγουν εντός της κρίσιμης 4ετίας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ