Η κυβέρνηση στο twitter: Mε ποιούς μιλάνε και ποιούς ακολουθούν οι πολιτικοί - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση στο twitter: Mε ποιούς μιλάνε και ποιούς ακολουθούν οι πολιτικοί

Η κυβέρνηση στο twitter: Mε ποιούς μιλάνε και ποιούς ακολουθούν οι πολιτικοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν κάποια χρόνια, οι πολιτικοί και οι διάσημοι της χώρας εξέφραζαν τις απόψεις τους μόνο στα κανάλια, ενώ τα γνωστά «τηλεοπτικά παράθυρα» ήταν συνήθης χώρος διαξιφισμών, μετατρέποντας συχνά το στούντιο σε εμπολεμη ζώνη. Ωστόσο με την εξέλιξη της τεχνολογίας το τοπίο αλλάζει δραστικά.

Μαζί με την δημιουργία του δημοφιλούς twitter εκσυγχρονίζεται και η επικοινωνία των διάσημων μεταξύ τους αλλά και με το κοινό τους, ενώ οι περισσότεροι «διαξιφισμοί» γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Ας δούμε με αριθμούς τι συμβαίνει στους προσωπικούς λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτικών και καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το twitter αυτή τη στιγμή αριθμεί 500.000.000 χρήστες, άρα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» ημερησίως. Είναι φυσικό λοιπόν να μην έχει αφήσει αδιάφορους και τους πρωταγωνιστές της δημόσιας σφαίρας: πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές κ.α. οι τουιτάρουν ασύστολα κάνοντας κατά καιρούς γκάφες ολκής (είναι νωπή ακόμα η περίπτωση Παπαχρήστου) και ανταλλάζοντας απόψεις σε ήρεμους (ή μη) τόνους.

Στην περίπτωση των πολιτικών, υπάρχουν ορισμένοι που δεν συχνάζουν ιδιαίτερα στο διαδίκτυο και οι λογαριασμοί τους δεν έχουν ανανεωθεί για καιρό, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που το smartphone έχει γίνει προέκταση του χεριού τους από φόβο μήπως χάσουν κανένα tweet.

Ο Αντώνης Σαμαράς (@samaras_antonis) ανήκει στην πρώτη κατηγορία, αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο προσωπικός του λογαριασμός έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο και έχει συνολικά 62 tweets. Αντίθετα ο επίσημος πρωθυπουργικός λογαριασμός (@PrimeministerGR) τον οποίο δεν χειρίζεται ο ίδιος άμεσα, έχει ήδη φτάσει τα 1500 tweets, έχει 49.856 followers, ενώ ακολουθεί μόνο 22 λογαριασμούς μέσα στους οποίους είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά όχι η ΔΗΜΑΡ (!)

Ο Αλέξης Τσίπρας (@atsipras) από την άλλη φαίνεται να είναι πιο ενεργός χρήστης από τον πρωθυπουργό, αφού έχει στείλει 800 tweets (τιτιβίζοντας καθημερινά αποσπάσματα από ομιλίες του) και ακολουθείται από 13.182 χρήστες. Ο ίδιος όμως ακολουθεί μόνο 10 λογαριασμούς και όλοι έχουν σχέση με στελέχη ή όργανα του κόμματός του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (@Evenizelos) έχει περισσότερα tweets αλλά λιγότερους followers από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, έχει κάνει 3.000 tweets και 21.178 followers, ενώ ο ίδιος ακολουθεί 85 χρήστες. Μέσα σε αυτούς συγκαταλεγόταν και η Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συνεργάστηκε στενά ως υπουργός οικονομικών, ωστόσο δεν την ακολουθεί πια.

Η Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει λογαριασμό στο twitter, ούτε η ίδια αλλά ούτε και το ΚΚΕ, παρόλο που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι ψεύτικοι λογαριασμοί με ονόματα όπως ΚΚΕ Πανοράματος Βούλας και ΚΚΕ Κολωνακίου.

Ο Φώτης Κουβέλης (@fotiskouvelis) χρησιμοποιεί επίσης ελάχιστα τον λογαριασμό του αφού αριθμεί μόλις 140 tweets, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ενώ οι followers του ανέρχονται σε 7.709. Ο ίδιος ωστόσο ακολουθεί μόλις 20 χρήστες στους οποίους συγκαταλέγονται το twitter της ΔΗΜΑΡ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Στέφανος Μάνος.

Ο Πάνος Καμμένος (@PanosKammenos) είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ενεργό πολιτικό μέλος του twitter με 4.800 τιτιβίσματα και 21.118 followers ενώ ακολουθεί 318 χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έκανε tweet τον περασμένο Σεπτέμβρη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα γράφοντάς του στα Ελληνικά: «τον ΓΑΠ που τον βρήκες και τον μάζεψες;»

Φυσικά με τόσους πολιτικούς να έχουν κατακλύσει το twitter, δεν είναι δυνατόν να λείπουν οι κόντρες και οι διαξιφισμοί με πιο χαρακτηριστικό το ντουέτο Γιάννη Μανώλη (@gianismanolis) και Άδωνη Γεωργιάδη (@AdonisGeorgiadi) των οποίων οι ομηρικοί καυγάδες μέσω tweets έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το twitter χρησιμοποιούν και αρκετοί δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο αγαπημένος τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς (@sakisrouvas) με περισσότερους από 189.000 followers ο οποίος υπογράφει ως ARTIST and PROUDTOBEGREEK ενώ τουιτάρει συχνά παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές του.

Εξίσου δημοφιλής είναι και ο Νίκος Αλιάγας (@nikosofficiel) με 375.933 followers, οι οποίοι όμως είναι κυρίως Γάλλοι, αφού ο ίδιος ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ