Η Σελήνη και ειδικά η πανσέληνος έχει συσχετιστεί με ένα σωρό σκοτεινά μυστικά και θεωρίες, ενώ η επιρροή των μαγνητικών της κυμάτων στη Γη κυμαίνεται ανάμεσα σε επιστημονικά στοιχεία και αστικούς μύθους. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ο λεγόμενος «σεληνιασμός», οτι δηλαδή η πανσέληνος επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων και εντείνει τις ψυχικές διαταραχές. Κατά πόσο ισχύει αυτό πραγματικά όμως;
Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα απομυθοποιεί αυτή την αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι οι διακυμάνσεις στην ψυχολογία και τις ψυχικές διαταραχές δεν έχουν καμία σχέση με τις φάσεις του σεληνιακού κύκλου.
Ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζενεβιέβ Μπελβίλ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων του Μόντρεαλ για μία περίοδο τριών ετών. Οι ασθενείς εμφανίζονταν με ανεξήγητους πόνους στο στήθος τους, κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.
Οι Καναδοί επιστήμονες υπολόγισαν την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής κάθε ασθενούς και την συνέκριναν με την φάση στην οποία βρισκόταν η Σελήνη τη συγκεκριμένη μέρα. Η συσχέτιση αυτή απέδειξε ότι δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο κατά τις πανσελήνους και ότι γενικά οι επιπλοκές στην ψυχική υγεία των ασθενών δεν σχετίζονταν με τις σεληνιακές φάσεις.
Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι οι αγχώδεις διαταραχές μειώνονταν κατά 32% λιγότερο στο τελευταίο τέταρτο του κύκλου της Σελήνης, ωστόσο οι ερευνητές, το θεώρησαν μάλλον συμπτωματικό.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν διαπιστώσαμε καμία επίδραση είτε της Πανσελήνου είτε της Νέας Σελήνης πάνω στα ψυχολογικά προβλήματα» δήλωσε η δρ Μπελβίλ, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν ότι το 64% των γιατρών και ένα 80% των νοσοκόμων που ρωτήθηκαν, πιστεύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος όντως επηρεάζει την ψυχική και νοητική υγεία των ασθενών, συμπληρώνει: «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα»