Χωρίς νέους ιδιοκτήτες έμειναν έργα των Τσαρούχη, Ιακωβίδη, Μαλέα στη δημοπρασία του κορυφαίου οίκου Sotheby's επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός χρωστήρας ζει μέρες κάθετης πτώσης τιμών. Την έκπληξη έκανε πάντως ο Παύλος Προσαλέντης.
Έχοντας καταργήσει τις αυτόνομες δημοπρασίες Greek Sales για την ελληνική τέχνη ήδη από πέρυσι, ο οίκος Sotheby's ενέταξε έργα Ελλήνων κορυφαίων ζωγράφων στη χθεσινοβραδυνή δημοπρασία με έργα Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Έτσι, αποτελούν παρελθόν οι πανηγυρικές δημοπρασίες όπου σύσσωμο σχεδόν το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου και πολλοί Έλληνες συλλέκτες από την ημεδαπή (ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη ιδρυμάτων και τραπεζών) μονομαχούσαν για έναν πίνακα – με τον Βολανάκη να μονοπωλεί, σχεδόν, το ενδιαφέρον των εφοπλιστών.
Χθες, από τα 8 έργα που διατέθηκαν προς πώληση από τους ιδιοκτήτες τους, μόλις 3 άλλαξαν χέρια. Απούλητο έμεινε το έργο του Τσαρούχη «Νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά», το υπέροχο «Ο μικρός βιοπαλαιστής» του Ιακωβίδη, δύο έργα του Θεόδωρου Ράλλη κ.ο.κ. Την μεγάλη έκπληξη έκανε, ξεπερνώντας την τιμή εκτίμησης το έργο του Παύλου Προσαλέντη «Ο Μπαλωματής». Πουλήθηκε έναντι 20.195 ευρώ ξεπερνώντας το ανώτατο όριο της εκτίμησης που ήταν 15.000 ευρώ. Το έργο είχε φτάσει στα χέρια των προηγούμενων ιδιοκτητών μέσω της οικογένειάς τους που το είχαν αγοράσει το 1940 στην Αίγυπτο.
Από τα τρία έργα του Θεόδωρου Ράλλη πουλήθηκε τελικά ένα, το «Ερωτοτροπία» έναντι 58.225 ευρώ με αρχική τιμή εκτίμησης από 49.000 έως 74.000 ευρώ, ενώ το έργο «Δέντρα σε τοπίο» του Μιχάλη Οικονόμου πουλήθηκε έναντι 23.302 ευρώ με αρχική τιμή εκτίμησης 18.000 έως 24.000 ευρώ. Το έργο αυτό προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στον Καναδά.Το βλέμμα βέβαια στρέφεται στο Greek Sale που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Bonham's στο Λονδίνο στις 27 Νοεμβρίου αλλά και στη δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα στο Παρίσι ο οίκος Riasa με έργα Ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα που έζησαν στη Γαλλία.