Κυβέρνηση και ελεγκτικοί μηχανισμοί φαίνεται πως προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι δανειστές της χώρες στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν εξηγείται αλλιώς η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην αποστολή των ειδοποιητηρίων στους 17.000 Έλληνες που διαπιστώθηκε ότι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα χρήματα.
Ενδεικτικό της απραξίας είναι πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης είχε δηλώσει πως θα αρχίσει σε μεγάλους αριθμούς η αποστολή επιστολών στους καταθέτες του εξωτερικού, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε χθες να στείλει μόνο 50 ηλεκτρονικά ραβασάκια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή 17.000 ειδοποιητήριων για εξαγωγές κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ στα δύο τελευταία χρόνια. Κάτι που φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Πάντως στους 50 πρώτους που έφτασε το ραβασάκι της Εφορία, τους δίνει προθεσμία 20 ημερών από την παραλαβή του ειδοποιητηρίου ώστε να μπορέσουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τις «αδικαιολόγητες» καταθέσεις τους. Παράλληλα θα πρέπει υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές
Στη Γερμανία «βράζουν» με την σχεδόν απαθή στάση της Ελλάδας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού συνεχώς επαναλαμβάνουν προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η φορολόγηση των πλουσίων και η φοροδιαφυγή θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης.
Ενδεικτικές ήταν και οι χθεσινές βολές που εξαπέλυσε ο Γερμανός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πρότεινε να παγώσουν τα προστατευόμενα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στην Ε.Ε. μέχρι να αποδείξουν ότι πλήρωσαν τους νόμιμους φόρους.
Χαρακτηριστικό είναι πως επιτέθηκε και στην Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας «οι ηγεσίες θα πρέπει να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από τη φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους χρήματα για πακέτα διάσωσης».
Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υποστήριξε πβς η φοροδιαφυγή και οι προβληματικές ΔΕΚΟ είναι λάθη που έχει κάνει η Ελλάδα και τώρα τα πληρώνει ακριβά.
Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της για την Ελλάδα αλλά και στις συναντήσεις κορυφής με τον Ελληνα Πρωθυπουργό η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με την ελληνική πλευρά να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της συγκέντρωσης των φόρων.
Μαυραγάννης: Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και πως έχει ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Ο κ.Μαυραγάνης πρόσθεσε πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου το ελεγκτικό σύστημα θα στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό. «Θα έχουμε βάλει τους ανθρώπους μέσα στο ελεγκτικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.
Τσούκαλης: Να μιμηθούμε την κυβέρνηση Μόντι
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και φωνές μέσα στην κυβέρνηση που ζητούν να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος του 2013, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι απ' την βαριά φορολογία. Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης πρότεινε τον άμεσο αναδρομικός έλεγχο του πόθεν έσχες όσων εφοριακών είχαν βρεθεί σε θέση ευθύνης και είχαν την δυνατότητα να διακανονίζουν περιπτώσεις.
Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μιμηθεί την πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης Μόντι, η οποία εγκατέστησε στα υπόγεια της οικονομικής Εφορίας στη Ρώμη, έμηχανισμό, προκειμένου να διασταυρώνει άμεσα πληροφορίες για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Κυνήγι Μαγισσών η προσπάθεια συμφωνίας με την Ελβετία
Η Ελλάδα προσπαθεί από την προηγούμενη χρονιά να έρθει σε συμφωνία με την Ελβετία προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει τους Ελληνες καταθέτες και να προχωρήσει στη φορολόγηση τους, ωστόσο συνεχώς οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Μόλις χθες όμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε τρία πολύ σημαντικά προβλήματα που στέκονται εμπόδια στην επίτευξη της συμφωνίας. Αυτά είναι:
- Η μη αποκάλυψη του ονόματος των δικαιούχων των λογαριασμών αυτών, παρά μόνο η απόδοση στην αντισυμβαλλόμενη χώρα ενός ποσού ως αντάλλαγμα.
- Το γεγονός ότι το ποσό αυτό υπολογίζεται αποκλειστικά από τις ελβετικές αρχές.
- Η εξαίρεση από τις συμφωνίες αυτές τραπεζικών λογαριασμών των οποίων δικαιούχοι είναι ορισμένα νομικά μορφώματα.
- Ο περιορισμός της ανταλλαγής πληροφοριών εκ μέρους της Ελβετίας.