Το κουσκούς ήταν τελείως άγνωστο στην Ελλάδα, ως πρόσφατα. Αποτελεί τροφή των αφρικανών του Βορρά, Αλγερινών, Τυνήσιων και άλλων λαών της Νότιας Μεσογείου. Εκεί τρώνε απολαυστικά πιάτα με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο και τα συνοδεύουν με κουσκούς, όπως εμείς θα βάζαμε στα πιάτα μας ρύζι ή μακαρόνια.
Πριν από μερικά χρόνια το κουσκούς χτύπησε την πόρτα και της τότε «χλιδάτης» Αθήνας. Το συνηθίσαμε υπό μορφήν ταμπουλέ, ταμπουλί, ταμπούλι ή όπως το έλεγε το κάθε σικ εστιατόριο.
Είναι μια υγιεινή τροφή, χρήσιμη. Φάτε την άφοβα σε μορφή σαλάτας ή σαν συνοδευτικό. Ο Τζέημι Ολιβερ που έβλεπα πρόσφατα προσθέτει στη συνταγή λίγη καυτερή πιπεριά και η σαλάτα ...απογειώνεται πραγματικά!
Υλικά
1 φλυτζάνι κουσκούς χοντρό
1,5 φλυτζάνι νερό καυτό
1 καρότο
2-3 ντοματίνια
Λίγο σέλινο (το άσπρο)
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
Λίγο κρεμμύδι
Λίγο αγγούρι
Μαϊντανό
Λίγες ελιές
Λίγη φέτα
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ρίχνω το κουσκούς σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτω το καυτό νερό, φροντίζω να το καλύπτει. Σκεπάζω το μπολ με ένα πιάτο.
2. Σε λίγα λεπτά (5-7) το κουσκούς είναι έτοιμο. Προσοχή! Μη βάλετε υπερβολικό νερό, θα λασπώσει, καλύτερα να βάλετε λιγότερο ώστε αν χρειαστεί προσθέσετε λίγες σταγόνες και σκεπάστε.
3. Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ. Προσέξτε το κρεμμύδι, θέλει λίγο.
4. Η φέτα είναι εντελώς προαιρετική, όπως και άλλα υλικά αν θέλετε τα βάζετε.
Η σάλτσα
Αναμείξτε ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και κάντε μια πλούσια σάλτσα για να γαρνίρετε το κουσκούς. Αν θέλετε, δοκιμάστε μια φορά να προσθέσετε και λίγη μουστάρδα Dijon και αν σας ταιριάζει, κρατήστε την.