Πιέσεις για αποχώρηση Καντάφι στο περιθώριο της συνόδου των G8 - iefimerida.gr

Πιέσεις για αποχώρηση Καντάφι στο περιθώριο της συνόδου των G8

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πρόεδροι της Γαλλίας των ΗΠΑ και Γερμανίας ζήτησαν την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G8 στην Ντοβίλ της Γαλλία τη μεσολάβηση της Ρωσίας για να επιλυθεί η λιβυκή κρίση.

"Το ζήτησαν. Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Σαρκοζί", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μαργκέλοφ, αντιπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική. Διευκρίνισε πως, αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν διατύπωσε τέτοιο αίτημα. Πρόσθεσε πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Λιβύη, υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στη Λιβύη.

Εξάλλου ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στη Συρία είναι "ριζικά διαφορετική". "Ναι, είμαστε έτοιμοι να το παραδεχθούμε ... πρέπει να φύγει", δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχους, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο λίβυος ηγέτης πρέπει να φύγει από την εξουσία.

Η Ρωσία δέχθηκε να υπογράψει σήμερα την τελική δήλωση της G8 στην οποία ζητείται η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι.

"Ο Καντάφι και η λιβυκή κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αναλάβουν την ευθύνη τους για την προστασία του λιβυκού λαού και έχασαν κάθε νομιμότητα. Δεν έχει μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Λιβύη. Πρέπει να φύγει", αναφέρεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τη G8.

"Πιστεύουμε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των πράξεών του", πρόσθεσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ. "Βεβαίως είναι ανάγκη να τον βοηθήσουμε να φύγει", διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τη Συρία, όπου διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάλι σήμερα, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, ο Σεργκέι Ριάμπκοφ υπογράμμισε ότι "η συριακή κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική από την κατάσταση στη Λιβύη".

Στην τελική δήλωσή τους, οι ηγέτες της G8 περιορίζονται να απειλήσουν τη Συρία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Μόσχας, με "νέα μέτρα" αν συνεχιστεί η καταπίεση, χωρίς να μιλήσουν για πιθανές ενέργειες στον ΟΗΕ, όπως προέβλεπαν σε ένα προηγούμενο σχέδιο δήλωσης.

Η Γερμανία θέλει να φύγει από την εξουσία ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και δεν είναι απομονωμένη στο θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Ντοβίλ της Γαλλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Πάντως ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Καντάφι θα φύγει με τη θέλησή του από την εξουσία.

"Ξέροντας τον άνθρωπο, δεν πιστεύω ότι θα φύγει", δήλωσε ο Μούσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Ντοβίλ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή ρωσική μεσολάβηση ανάμεσα στην Τρίπολη και τους Δυτικούς, ο Μούσα απάντησε ότι υπάρχουν "σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από ορισμένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς", μεταξύ των οποίων ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια πολιτική έξοδος από την κρίση.

Για τον Μούσα, αυτό που επείγει περισσότερο είναι να υπάρξει μια "αυθεντική κατάπαυση του πυρός" υπό διεθνή επίβλεψη.

Όμως παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις θέσεις του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, που επιμένει ότι η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι αποτελεί προϋπόθεση, και το καθεστώς της Τρίπολης, που θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έτοιμο να το συζητήσει, αλλά "αργότερα".

"Η δυσκολία είναι σαφής. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο", υπογράμμισε ο Μούσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιβύη Γαλλία ΗΠΑ Γερμανία G8
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ