Έναν ευφάνταστο και πρακτικό τρόπο βρήκαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες σε μία προσπάθεια να σώσουν τα απειλούμενα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια: Ιαγουάροι, μυρμηγκοφάγοι, κόκκινοι λύκοι και άλλα σπάνια ζώα θα κλωνοποιηθούν και θα μεταφερθούν σε ζωολογικούς κήπους προκειμένου να διασωθεί το είδος.
Το αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμα, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους περιβαλλοντολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στόχος πρέπει να είναι η προστασία ολόκληρων των οικοτόπων και όχι μόνο των ίδιων των ζώων.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν πριν δυο χρόνια να συγκεντρώνουν σωματικά κύτταρα και σπερματοζωάρια οκτώ απειλούμενων ειδών και σύντομα θα υποβάλλουν αίτηση στην κυβέρνηση για χορήγηση άδειας ώστε να μπορέσουν να διενεργήσουν πειράματα στα 420 δείγματα που συνέλεξαν και να τα κλωνοποιήσουν.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα κλωνοποιημένα ζώα και τα υβρίδια έχουν ελάχιστη γενετική αξία και μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης στην άγρια φύση, γι' αυτό οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ζώα που θα ζήσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ δεν επιδιώκουν να αφήσουν τα κλωνοποιημένα ζώα στην άγρια φύση.