Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου - Ενταση στα Εξάρχεια - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου - Ενταση στα Εξάρχεια

Εξω από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία-Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της Αθήν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της 39ης επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε κλίμα ήρεμο με μικρής έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας.

Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι για να ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση και να ξεκινήσει, λίγο μετά τις τρεις, η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την αιματοβαμμένη σημαία της εποχής να βρίσκεται, όπως πάντα, στην κεφαλή.

Ο φοιτητές που κρατούσαν την ιστορική σημαία της εξέγερσης, με αφετηρία το ίδρυμα και μέσω των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας έφθασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία όπου και κατέληξε η πορεία.

Εκεί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από την σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου ενώ ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία παρέμενε αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Λίγη ώρα αργότερα έφθασε και ο κύριος όγκος της διαδήλωσης με συμμετοχή από πολλούς πολιτικούς χώρους.

Πρώτο έφθασε το μπλόκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου και ακολούθησε εκείνο της ΑΣΟΕΕ με πολλά φοιτητικά μπλοκ να συμμετέχουν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η ξεχωριστή, πολυπληθής, πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασε περίπου στις επτά το απόγευμα έξω από την πρεσβεία όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα εξαιτίας της άρνησης των ανθρώπων της Αστυνομίας να ανοίξουν τον δρόμο προς την ισραηλινή πρεσβεία όπου είχε ανακοινώσει το κόμμα ότι θα καταλήξει.

Ακολούθησε έντονη αντίδραση από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος και παρέμβαση από την Αλέκα Παπαρήγα και τον βουλευτή Θανάση Παφίλη για να πειστεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και να δώσει το πράσινο φως να ανοίξει ο δρόμος.

Το μπλοκ του ΚΚΕ κατευθύνθηκε προς την ισραηλινή πρεσβεία όπου και παρέμεινε αρκετή ώρα διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενταση στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, στην οδό Σολωμού, η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ ομάδεςε νεαρών «απάντησαν» ρίχνοντας μολότοφ, με αρκετούς κάδους να παραδίδονται στις φλόγες.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε 77 προσγωγές για όλη την ημέρα, οι περισσότερες από αυτές προληπτικές.

Μετά τις 21.30 το βράδυ η αστυνομία άρχισε σταδιακά να δίνει τους δρόμους στην κυκλοφορία, ενώ λίγο πριν τις 22.00 άνοιξαν και όλοι οι σταθμοί του Μετρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ