Η κλιμάκωση της βίας στην Μέση Ανατολή αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα των δύο ισχυρών ηγετών με τους Πούτιν και Μέρκελ να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τύμπανα πολέμου που αντηχούν σε όλη την περιοχή.
«Μιλήσαμε κυρίως για την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου: αυτό μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Μέρκελ, με τη γερμανίδα καγκελάριο να προσθέτει «Έχω την εντύπωση ότι οι θέσεις μας στο θέμα αυτό είναι πολύ κοντινές».
Αναφορικά με τη Συρία, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέμεινε πιστός στην άκαμπτη ρωσική στάση τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να βρεθεί μια λύση για το μέλλον και μετά να ασχοληθούν οι επλεκόμενοι με την απομάκρυνση ή όχι του Ασαντ.
«Η θέση μας είναι γνωστή: πρέπει κατ' αρχάς να συμφωνήσουμε για το μέλλον, να καταλάβουμε πώς θα διασφαλιστούν τα νόμιμα συμφέροντα και τα συμφέροντα των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων και μόνο αφού γίνει αυτό να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Όχι το αντίθετο: να απομακρυνθεί ο Άσαντ και στη συνέχεια να σκεφτούμε τι θα κάνουμε», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής που προγραμματίστηκε για να διασκεδαστούν ο εντυπώσεις από τη φημολογούμενη δυσφορία του Βερολίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη ζώνη του ευρώ τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του δεν θα διατηρούσε το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ
Οι δύο ηγέτες αργότερα παρευρέθησαν σε δείπνο με τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, που εκπροσωπήθηκαν ευρέως στις συνομιλίες και σύνηψαν πολυάριθμες συμφωνίες μεταξύ οργανισμών και εταιρειών από τις δύο πλευρές.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού νομίσματος. Διαφορετικά δεν θα διατηρούσαμε το 40 % των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας σε ευρώ και ως προς το μέγεθος είναι τα τρίτα στον κόσμο», είπε ο Β.Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν», είπε ο Β.Πούτιν, προσθέτοντας ότι προσωπικά υποστηρίζει τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με τους τρόπους επίλυσης των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης, προσθέτοντας, για ακόμη μια φορά, η Ρωσία δεν έχει διάθεση να εμπλακεί στη διαδικασία αυτή.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σε τελική ανάλυση οι θεμελιώδεις βάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα κυριαρχήσουν, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «εντέλει από κάθε κρίση γεννώνται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες και τώρα μας παρουσιάζεται η δυνατότητα να εργαστούμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις βάσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές».
Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη τα τελευταία 2,5 χρόνια μπορεί να έχει πετύχει περισσότερα απ' ότι στο προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι μέσω του ευρώ θα προέλθει επιτυχής ανάπτυξη και η συνεργασία μεταξύ ευρωζώνης και Ρωσίας είναι βασικός στόχος για το μέλλον.
Οι δύο ισχυροί ηγέτες, πάντως, βρέθηκαν αρκετές φορές σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, αναφορικά, κυρίως, με ζητήματα ενεργειακά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ όπου υπονομεύει τα συμφέροντα του ρωσικού μονοπωλίου της Γκάζπρομ.
Στον αντίποδα η Μερκελ δήλωσε ανησυχία για τις πιέσεις που δέχεται στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του συγκροτήματος Pussu Riot με τον Πούτιν να ανταπαντά ότι ο αντίστοιχος νόμος για προσβολή θρησκευτικού αισθήματος στη Γερμανία είναι πιο αυστηρός από το ρωσικό.