Η μνήμη του Μεγαλέξανδρου παραμένει ζωντανή στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Η μνήμη του Μεγαλέξανδρου παραμένει ζωντανή στο Αφγανιστάν

Η μνήμη του Μεγαλέξανδρου παραμένει ζωντανή στο Αφγανιστάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τα εκατοντάδες χρόνια, που έχουν παρέλθει, αλλά και τα τελευταία τριάντα που έχουν σημαδευτεί από βίαιους πολέμους και συγκρούσεις, η «επιρροή» του Μεγαλέξανδρου και η ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χώρα παραμένουν σημείο πολιτισμικής αναφοράς στην πολύπαθη χώρα.

Ειδικότερα στην περιοχή Νουριστάν οι κάτοικοι δηλώνουν περήφανοι απόγονοι των στρατιωτών του Αλέξανδρου και διατυμπανίζουν ότι είναι Ελληνες, ενώ η πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και στοιχείων φανερώνει των αντίκτυπο του ελληνικού πνεύματος στην περιοχή.

«Ο Μεγαλέξανδρος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν περίπου πέντε Αλεξάνδρειες, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη σχέση του Αφγανιστάν με τον ελληνιστικό κόσμο. Πολλά έχουν χαθεί σ' αυτά τα 30 χρόνια πολέμου (από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 1979 και τα γεγονότα που ακολούθησαν κατόπιν) αλλά έχουν μείνει αρκετά και μαρτυρούν τη μεγάλη επιρροή του στην περιοχή. Για παράδειγμα, στη Χαντά, ένα αρχαίο βουδιστικό κέντρο, εντόπισα τρεις κόγχες: στην πρώτη υπήρχε ένας πρίγκιπας που φύλασσε τον Βούδα, στη δεύτερη ο Ηρακλής και στην τρίτη ο Αλέξανδρος. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο -5ο αιώνα μ.Χ. γεγονός που δείχνει τη διάρκεια της επιρροής του Μεγαλέξανδρου και των απογόνων του στην περιοχή» δηλώνει ο, ελληνομαθής, Ομάρ Σουλτάν, τέως υπουργός πολιτισμού της χώρας.

Ωστόσο, μπορεί η «επιρροή» του μεγάλου στρατηλάτη να μην έχει «σβήσει», αλλά οι τραγικές τελευταίες δεκαετίες που έχει περάσει η έχουν δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στον πολιτισμό της ασιατικής χώρας.

«Ελπίζω και νομίζω πως με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό θα μπορέσουμε να ξαναενώσουμε τη χώρα μας. Γιατί οι Αφγανοί λένε πως όταν υπάρχει πολιτισμός πάντα υπάρχει ενότητα» υποστηρίζει ο Σουλτάν.

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν παρουσίασε ορισμένα από τα ευρήματά του στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο για το Μεγαλέξανδρο που διοργάνωσε στη Νάουσα η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ