Λίγο πριν την μετακόμιση από τη Βασσιλίσης Σοφίας στη Γλυπτοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη κάνει μια έκθεση φόρο τιμής στους δωρητές έργων τέχνης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την ενίσχυση της συλλογής της με περισσότερες «υπογραφές».
166 έργα που αποτελούν δωρεές των ίδιων των καλλιτεχνών ή των κληρονόμων τους παρουσιάζονται στην έκθεση «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910-2012» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα. Θα είναι η τελευταία πριν την προσωρινή μεταστέγαση στην Γλυπτοθήκη, καθώς θα αρχίσουν οι εργασίες για το νέο πρόσωπο της Πινακοθήκης με την επέκτασή της (το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ).
Η δωρεά σε ένα μουσείο, και πόσο μάλιστα στην Εθνική Πινακοθήκη- αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και επέκτασης ενός τέτοιου πολιτιστικού φορέα. Και η Εθνική Πινακοθήκη τιμά αυτή την τακτική μέσω της αναμενόμενης έκθεσης. Άλλωστε, όπως τονίζει η διευθύντρια της Πινακοθήκης κα. Λαμπράκη-Πλάκα, « η έκθεση αναδεικνύει τις δωρεές που σε τελική ανάλυση θεμελίωσαν την Πινακοθήκη μας από το 1900. Ιδρύματα, το Σχολείο των Τεχνών, πανεπιστήμια και ιδιώτες άρχισαν να χαρίζουν έργα από την χρονιά ίδρυσης της Πινακοθήκης.» Στην έκθεση θα δούμε έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Ντίκου Βυζάντιου. Αγλαϊας Παπά, Κωνσταντίνου Παρθένη (18 έργα), Χατζηκυριάκου- Γκίκα κ.α.
Για την ιστορία, το 1910 ο Θεόδωρος Ράλλης ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κληροδότησε 38 ελαιογραφίες στην Πινακοθήκη, γιαυτό και η έκθεση ξεκινά από αυτή την ημερομηνία ορόσημο και φτάνει ως τις μέρες μας. Στην επικείμενη θα εκτεθούν 166 έργα από τα συνολικά 19.000 έργα που έχει η Πινακοθήκη, εκ των οποίων τα 6.800 είναι δωρεές και τα 4.500 έργα κληροδοτήματα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Παναγιώτη Τέτση που δώρισε το 1998 και το 2000 μεγάλο αριθμό πινάκων του (123) . Επανήλθε πέρυσι με ένα έργο του την ενότητά του με τα Πεύκα. Μόνος όρος που έβαλε ήταν να εκτίθενται τρία έργα.
Πάντως η κα Λαμπράκη- Πλάκα αναφέρθηκε και στην έλλειψη μιας σειράς σύγχρονων καλλιτεχνών που δεν έχουν δωρίσει έργα τους στην Πινακοθήκη. Ειδικότερα έγινε αναφορά στο κενό των καλλιτεχνών της δεκαετίας του 60 όπως οι Τσόκλης, Κεσσανλής, Κανιάρης. Όταν ρωτήθηκε η διευθύντρια της Πινακοθήκης γιατί δεν δώρισαν έργα τους απάντησε με δισταγμό «Δεν ξέρω. Ίσως να θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης καθώς εκεί θα ταίριαζαν καλύτερα. Εμάς ίσως μας θεωρούσαν Ιστορικό Μουσείο...»
Όσον αφορά στην επέκταση της Πινακοθήκης, η κα Λαμπράκη διαβεβαίωσε πως όλα βαίνουν καλώς: Ολοκληρώνεται σύντομα η ανάθεση προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η μετακόμιση των συλλογών (θα διαρκέσει δύο μήνες). Η λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης θα περιοριστεί στο Β' Κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στου Γουδή. Όλα αυτά βέβαια θα απαιτήσουν τη διενέργεια διαγωνισμών.