Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών που αποδεικνύουν ότι εμμένουν στις θέσεις τους.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, αφού ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανεύρεσης άμεσης λύσης του ελληνικού προβλήματος, απέρριψε, για άλλη μια φορά, τη λύση του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους της χώρας.
«Ελπίζω ότι πλησιάζει η ώρα να φτάσουμε στην απαιτούμενη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «φυσικά δεν μιλήσαμε για κούρεμα χρέους». «Γνωρίζετε τη θέση μας και ότι δεν έχει αλλάξει, ούτε πρέπει να αλλάξει».
«Κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 120% το 2020
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, ωστόσο, επιμένει στο στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, παρά τις πιέσεις της Ευρώπης να υπάρξει ελαστικότερη αντιμετώπιση.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα «πραγματική λύση» και «όχι σύντομη λύση», προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τεχνικοί τρόποι» για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.
Σόιμπλε: Θα βρούμε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Τρίτης
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στο Eurogroup της Τρίτης, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι το προσχέδιο της τελευταίας έκθεσης της Τρόικα για την Ελλάδα δεν προτείνει πώς θα κλείσει αυτό το χρηματοδοτικό κενό.
«Αυτό είναι το πραγματικό έργο και θα το λύσουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ, αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει για κάποιο καιρό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
Ρεν: Ζήτημα αρχής η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι έχει να κάνει με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των εταίρων της χώρας γα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κάθε σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας» ήταν τα λόγια του Ολι Ρεν από το Ελσίνκι σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δανειστών.
Επισήμανε, ακόμη, ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους είναι αρκετά πιο σύνθετη, καθώς «θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, καθώς μια μόνο λύση δεν είναι αρκετή», ενώ προς αυτή την κατεύθυνση «υπάρχει αυστηρή ομοφωνία στην Ευρωζώνη».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν είναι λίγα τα κράτη μέλη που θεωρούν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Αρκετά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος ως προϋπόθεση για την στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ανέφερε ο Ολι Ρεν και συνέχισε «δεν είναι δυνατό, έστω [ως ζήτημα] αρχής, η Ευρωζώνη να δράσει χωρίς το ΔΝΤ».
De Standaard: Η άποψη Κούνε για πιθανό «κούρεμα» του χρέους κάθε άλλο παρά απηχεί το κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη κινείται προς μια αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, διατυπώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Λικ Κούνε, κάτι το οποίο επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα De Standaard με τίτλο «Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Όπως ειδικότερα σημειώνεται, ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου προέβη στην «αξιοσημείωτη» αυτή δήλωση κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την άποψή του αυτή, ο Κούνε εμφανίζεται να συμμερίζεται τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο τάσσεται υπέρ του κουρέματος μέρους του ελληνικού χρέους.
Πάντως, De Standaard, ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «δεν αποτελεί πιθανή επιλογή».
Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η άποψη που εξέφρασε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «κάθε άλλο παρά απηχεί το κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους».