Ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα αποτελέσει ευκαιρία για την τρικομματική κυβέρνηση όχι μόνο να ανανεώσει το υπουργικό συμβούλιο αλλά να επανακαθορίσει τη σχέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή.
Ολοι παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη τραύματα στη σχέση του Φώτη Κουβέλη με τους άλλους δύο εταίρους, μετά το «παρών» της ΔΗΜΑΡ στο Μνημόνιο και τις ενστάσεις που υπήρξαν για τα εργασιακά. Ας σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχικά θέσει βέτο στη συμμετοχή του κ. Κουβέλη στην συγκυβέρνηση, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού οι διαγραφές βουλευτών στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ θα έδιναν μια οριακή δικομματική κυβέρνηση 151 βουλευτών.
Γραπτοί όροι
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr- θα προσέλθει, πάντως, στην επικείμενη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, με κείμενο νέων «προγραμματικών αρχών» στο οποίο θα περιέχονται οι όροι του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Το κείμενο αυτό θα παραδοθεί στον Αντώνη Σαμαρά και στον Φώτη Κουβέλη και θα απαιτεί αρμονικότερη συνεργασία και συλλογικότερη προσπάθεια.
Από τον Πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει να μη καταθέτει αιφνιδιαστικά νομοσχέδια (όπως αυτό με τον νόμο περί ιθαγένειας), να μη λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ σαν να ήταν μόνη της η ΝΔ στην κυβέρνηση, και προσπάθειες ώστε να αποκτήσει το νέο σχήμα έναν κοινό βηματισμό που θα διευκολύνει το έργο της αλλά και την εικόνα της προς τα έξω.
Από τον Φώτη Κουβέλη ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει να μη συνεχίσει την α λα καρτ συμμετοχή στην κυβέρνηση που φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές και τη βάση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι η ΔΗΜΑΡ μόνη ευαίσθητη στα εργασιακά» έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο κ. Βενιζέλος.
Τη «γραμμή» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διοχέτευσε σήμερα ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Real fm έκανε λόγο για «το πρόβλημα επικοινωνίας» που υπάρχει στην κυβέρνηση και πρόσθεσε :
«Η κυβέρνηση πρώτα θα πρέπει να θέσει τους κανόνες και μετά να ορίσει τα πρόσωπα», είπε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Από την Ιπποκράτους είναι πάντως σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα δεχθεί θέση Αντιπροέδρου στην κυβέρνηση και αναμένεται να προτείνει για υπουργικές θέσεις στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.λπ.
Διστάζει η ΔΗΜΑΡ
Στην Αγίου Κωνσταντίνου οι επιπλοκές που έφερε το «ναι» στον προυπολογισμό και η απειλή ανοιχτού «αντάρτικου» από ορισμένους βουλευτές, δεν λένε να κοπάσουν. Ο Φώτης Κουβέλης αποφεύγει να εμφανιστεί ή να μιλήσει δημόσια το τελευταίο διάστημα. Στενοί συνεργάτες του αποφεύγουν επίσης να τοποθετηθούν για τα σχέδια του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και τις επιλογές που θα κάνει για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ενώ δίνουν την εντύπωση ότι κάτι κυοφορείται...
Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα Αντιπροέδρου στον ανασχηματισμό ούτε να εμπλακεί περισσότερο στην κυβέρνηση. Θα ζητήσει να παραμείνουν στα υπουργεία τους ο Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Αντώνης Μανιτάκης αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει άλλες υπουργικές καρέκλες. Ολα δείχνουν ότι η προτεινόμενη από τη ΔΗΜΑΡ υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση αφού δημιούργησε πολλά προβλήματα με την παρουσία της.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν επιστρέφει, ωστόσο, «τσαλακωμένος» στην κυβέρνηση αλλά ενισχυμένος. Κι αυτό γιατί η οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθιστά τον κ. Κουβέλη πόλο σταθερότητας της κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή θεωρείται δύσκολο ο Φώτης Κουβέλης να δεχθεί αρνητικά σχόλια ή παραινέσεις κυβερνητικής συμπεριφοράς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς να αντιδράσει και να θέσει τους δικούς του όρους.
Οι αμετακίνητοι υπουργοί
Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, για τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη καθώς και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Οι συγκεκριμένοι υπουργοί, σύμφωνα με πηγές που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό, έχουν αποδείξει ότι εργάστηκαν με αυταπάρνηση στην κρισιμότερη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές, έφεραν αποτέλεσμα και υπερασπίστηκαν με πολιτικό κόστος τις θέσεις της κυβέρνησης.
Υπουργεία προς ανασχηματισμό
Προβλήματα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό διότι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Μάριος Σαλμάς σχεδόν δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη Φωτεινή Σκοπούλη.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έδειξε, μάλιστα, ενοχλημένες από τις συνεχείς αρνητικές αναφορές στο πρόσωπό του: «Το έργο μας αξιολογείται από τον Πρωθυπουργό και έτσι συνεχίζω την καθημερινή μας δουλειά, χωρίς να λαμβάνω υπόψη μου αν θα γίνει ανασχηματισμός ή δεν θα γίνει, αν θα με αφορά ή όχι και ποιοι από τους φίλους –εντός ή εκτός εισαγωγικών- διατυπώνουν τη γνώμη τους και μάλιστα δημοσίως» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να τοποθετήσει στην κυβέρνηση νέα πρόσωπα από τον χώρο της αγοράς αλλά και τεχνοκράτες αφού εκρίθη επιτυχές το «πείραμα Στουρνάρα».