Η Γερμανία βάζει Big Brother πάνω από τη δόση των 44 δισ. - iefimerida.gr

Η Γερμανία βάζει Big Brother πάνω από τη δόση των 44 δισ.

Η Γερμανία βάζει Big Brother πάνω από τη δόση των 44 δισ.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση με την οποία θα ελέγχεται η τήρηση του Μνημονίου, θα παρακολουθείται στενά ο προϋπολογισμός και θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους.

Η ρύθμιση άρχισε ήδη να ετοιμάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας και να είναι έτοιμη ως τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ειδικά για την Ελλάδα.

Πρόκειται για ρύθμιση που θα έρθει με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και θα περιέχει ενισχυμένες διατάξεις για μεγαλύτερο έλεγχο.

Δεν μας πιστεύουν οι Γερμανοί

Το Βερολίνο ζήτησε για μια ακόμη φορά χθες από την Αθήνα, να μην αποκλίνει στο ελάχιστο από το ήδη συμφωνηθέντα χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις.

«Όταν μιλάμε για επιμήκυνση δεν εννοούμε ότι η Αθήνα θα πάρει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων» δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.

«Εννοούμε μόνο περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Η πραγματοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Υπάρχει ίσως ανάγκη να δοθεί - και αυτό θα γίνει πιθανότατα αντικείμενο απόφασης - περισσότερος χρόνος τους στόχους, η επίτευξη των οποίων δυσκολεύθηκε λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Αυτό αποτελεί όμως μεγάλη διαφορά» είπε, κατηγορηματικά.

Ο κ. Σάιμπερτ πρόσθεσε ότι η πολιτική απόφαση για την υλοποίηση θα ληφθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, ενώ το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δανειακής δόσης θα δοθεί, αφού εγκριθεί προηγουμένως από τη γερμανική Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Νοεμβρίου.

Η προϋπόθεση για όλα αυτά βέβαια είναι, ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, θα είναι πλήρως έτοιμη η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι μέχρι τώρα ημιτελής. «Μέχρι τώρα δίνει εκτενείς πληροφορίες μόνο για τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Με αφετηρία τις διαφορές που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με τους όρους της επίτευξης ενός «βιώσιμου χρέους» είπε: «Περιμένουμε μια ομόφωνη έκθεση από την Tρόικα, καθώς και καθαρές συστάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σημεία του προγράμματος που έχουν «εκτροχιασθεί». Αυτό περιμένουμε ότι θα γίνει και πάνω εκεί θα στηριχθούν οι αποφάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.

«Το πρόβλημα-αγκάθι τώρα είναι εκείνοι οι μηχανισμοί ελέγχου, που θα κάνουν σίγουρη την εκτέλεση του αναθεωρημένου προγράμματος. Οι συζητήσεις γι' αυτό γίνονται με μεγάλη ένταση και στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς στην εκτέλεση του προγράμματος». Και προς το σκοπό αυτό μελετούνται νέοι μηχανισμοί αποτελεσματικότερου ελέγχου, είπε η κυρία Κοτέ, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αυτοί θα είναι ασύγκριτα πιο αυστηροί από τους σημερινούς.

Νέα μέτρα αν αποτυγχάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Αυτό που ζητούν οι δανειστές μας να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα είναι η συμφωνηθείσα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι σε περίπτωση υστέρησης από τις πωλήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν συμφωνηθεί, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του προϋπολογισμού κατά 50% της υστέρησης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κάθε έξι μήνες και ένα νέο πακέτο μέτρων αν καθυστερήσει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαλύνει τη ρύθμιση ώστε να μη τίθεται στόχος εσόδων αλλά αριθμού ιδιωτικοποιήσεων και να λαμβάνεται υπόψιν η ύφεση που μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα και τον ρυθμό πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.

Ολη αυτή η «φασαρία» και ο εκβιασμός εκ μέρους της Γερμανίας για μεγαλύτερο έλεγχο ξεκίνησε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος για να έρχονται στη Βουλή οι ιδιωτικοποιήσεις κοινής ωφέλειας πριν υλοποιηθούν. Οι δανειστές εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να ναυαγούν εντός του κοινοβουλίου και να τίθενται εμπόδια στην εκτέλεσή τους.

Οι Γερμανοί θέλουν αυστηρό έλεγχο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ αρνήθηκε χθες να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε τη Δευτέρα στον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός λογαριασμός εκτός Ελλάδας που θα διαχειρίζεται τα χρήματα των δανειακών δόσεων αποκλειστικά προς όφελος των δανειστών. Ταυτόχρονα τόνισε όμως, ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν θεμιτό συμφέρον να ζητούν μια ισχυρότερη επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος. «Και λίγη περισσότερη συνέπεια εκ μέρους των Ελλήνων δεν θα έβλαπτε» πρόσθεσε.

Ιδιωτικοποιήσεις με το μαχαίρι στο λαιμό

Υπάρχει κίνδυνος με αυτή τη ρύθμιση που ετοιμάζεται οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται με το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης. Αυτό πιθανόν να αποτελεί μειονέκτημα για την κυβέρνηση αν οι υποψήφιοι αγοραστές γνωρίζουν ότι ένα περιουσιακό στοιχείο πρέπει πάση θυσία να πουληθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ενδέχεται στην περίπτωση αυτή ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις να πωληθούν σε χαμηλότερες τιμές.

Από την άλλη, το επιχείρημα των δανειστών είναι ότι αν δεν υπάρξει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και ο πέλεκυς με τα αντίποινα τότε η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, με δεδομένες και τις αντιστάσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι «διορθωτικοί μηχανισμοί» πρέπει να είναι αυτόματοι. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει το δικαίωμα να παίρνει διορθωτικά μέτρα ενώ οι φορείς που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις θα τίθενται υπό την άμεση εποπτεία του.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης ότι από το 2013 καθιερώνονται οροφές δαπανών, τουλάχιστον για την κεντρική κυβέρνηση και τον τομέα της Υγείας. Τα δύο πρώτα χρόνια οι οροφές θα είναι καθορισμένες ενώ για τον τρίτο χρόνο θα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.

Ο ειδικός λογαριασμός

Ενα άλλο «αγκάθι» που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και της Γερμανίας είναι η ύπαρξη ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη ώστε αυτός ο ειδικός λογαριασμός να βρίσκεται τελικά στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι στο εξωτερικό. Τώρα η ελληνική πλευρά θέλει να ξεκαθαρίσει και ποιόν ρόλο θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα τροφοδοτεί αυτό τον λογαριασμό.

Το Μνημόνιο αναφέρει ότι τα εμβάσματα θα γίνονται από τον EFSF στον εν λόγω ειδικό λογαριασμό μέσω δόσεων που θα αντιστοιχούν στις εκάστοτε ανάγκες για εξόφληση ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τους δανειστές μας για τον ρόλο του EFSF ώστε να μην επεκτείνεται περισσότερο, γιατί αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ