Βρετανική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι τα κρούσματα διαβήτη παγκοσμίως κινούνται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει καν πως έχει τη νόσο.
Ο αριθμός των διαβητικών ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από τα 366 που ήταν πριν από ένα χρόνο ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φθάσει τα 552 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF).
Παρόλο που μέχρι σήμερα ο διαβήτης θεωρούνταν πρόβλημα των δυτικών κοινωνιών που συνδέεται με την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης, πλέον η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία και στις φτωχότερες χώρες και τέσσερις στους πέντε διαβητικούς ζουν σήμερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, γεγονός που δίνει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες.
Ο αριθμός των διαβητικών είναι επίσης αρκετά μεγάλος στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής όπου εξαιτίας των πενιχρών ιατρικών μέσων το ένα πέμπτο και πλέον των κρουσμάτων διαβήτη δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί, ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία 187 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο.
Η νόσος συγκαταλέγεται στις χρόνιες παθήσεις, μαζί με τον καρκίνο, τις ασθένειες του αναπνευστικού και τις καρδιαγγειακές νόσους και ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια τον χρόνο παγκοσμίως.
Για τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες όμως, ο διαβήτης αποτελεί σημαντική πηγή πλουτισμού, αφού ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν τη θεραπεία με τη λήψη φθηνών χαπιών, όπως η μετφορμίνη, πολλοί από αυτούς τελικά χρειάζονται ινσουλίνη όσο εξελίσσεται η νόσος, ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου αναμένεται να φθάσουν τα 48 με 53 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016 από 39,2 δις δολάρια που ήταν το 2011, όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών IMS Health.