Σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κουρέψει» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έρχονται στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι αναδιάρθρωσεις κρατικού χρέους αποτυγχάνουν συχνά να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδά του. Τα στοιχεία παρουσίασε χθες η Moody's.
Εξετάζοντας 31 περιπτώσεις κρατών που «κούρεψαν» τα χρέη τους ο οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την περίοδο 1997 - 2012 τα ονομαστικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν στις μισές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατικού χρέους.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη Moody's κατά μέσον όρο οι χώρες που διευθέτησαν το χρέος τους εξήλθαν με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μόλις 5% χαμηλότερα απ' ό,τι πριν την αναδιάρθρωση. Στο 50% δε των περιπτώσεων τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την ανταλλαγή του χρέους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Για την Ελλάδα τονίζεται ότι ότι παρά το μεγάλο κούρεμα η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012 ήτοι 8% υψηλότερα από το 171% που ήταν στα τέλη του 2011.
Χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel ανέφερε πως ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας θα κόστιζε στη Γερμανία 17,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 50% των 35,2 δισ. που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Γερμανία προς την Ελλάδα, είτε ως δάνεια είτε ως εγγυήσεις.