Κατεξοχήν πιάτο στα κεντροευρωπαϊκά τραπέζια η χορτόσουπα δεν αγαπήθηκε πολύ στη χώρα μας. Θεωρείται μάλλον συνταγή για αρρώστους, ή κάτι νερόβραστο τέλος πάντων. Κι όμως, η χορτόσουπα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει απολαυστική και νόστιμη σαν πρώτο πιάτο. Ιδανική για τη διατροφική της αξία, μοναδική ευκαιρία να φάμε τόσα λαχανικά μαζεμένα και χουχουλιάρικη για τις κρύες ημέρες.
Υλικά
1 μεγάλη πατάτα
2 καρότα
1 πράσο
1 λάχανο
1 γογγύλι ή σελινόριζα
1 κλωνάρι σέλινο
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
Δάφνη, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόψτε όση ποσότητα λαχανικά χρειάζεστε σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια βαθιά κατσαρόλα
2. Καλύψτε τα με κρύο νερό και βάλτε τα να βράσουν
3. Ανακατέψτε τα κάπου-κάπου
4. Η σούπα τρώγεται με ολόκληρα τα λαχανικά ή περασμένα στη μουλινέτα, ό,τι προτιμάτε
5. Ορισμένοι προσθέτουν ζωμό κρέατος ή κότας. Δεν το συνιστώ, αλλοιώνει την πλούσια και μοναδική γεύση των φρέσκων λαχανικών
6. Οι Γάλλοι προσθέτουν στο σερβίρισμα ένα κομματάκι βούτυρο, δίνει βάρος και υπόσταση στη σούπα τους