Ιδιαίτερα επίπονη και επικίνδυνη (τουλάχιστον για τα θηλυκά) αποδεικνύεται η αναπαραγωγή των σκαθαριών. Όπως διαπίστωσαν Αμερικάνοι και Σουηδοί επιστήμονες, κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία παίζουν τα... αγκάθια που κοσμούν το πέος του αρσενικού σκαθαριού και μάλιστα όσο μεγαλύτερα είναι τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει η αναπαραγωγική διαδικασία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου του Σινσιννάτι των ΗΠΑ, έβαλαν στο μικροσκόπιο το σκαθάρι της συνομοταξίας των κολεοπτέρων Callosobruchus maculatus και μελέτησαν την επίδραση του μήκους των αγκαθιών στο ζευγάρωμα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατήρησαν σκαθάρια με πολύ μακρά και πολύ κοντά αγκάθια καθώς και μία τρίτη ομάδα σκαθαριών από την οποία αφαίρεσαν με ειδικό ξυραφάκι τα αγκάθια και αναισθητοποίησαν την περιοχή του πέους, διαπιστώνοντας εν τέλει πως όσο πιο μεγάλο είναι ένα αγκάθι τόσο περισσότερους απογόνους αναπαράγει το «τρυπημένο» θηλυκό, αφού το γεννητικό υλικό προσεγγίζει καλύτερα τα αναπαραγωγικά όργανά του.