Στη δημοσιότητα οι λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου - iefimerida.gr

Στη δημοσιότητα οι λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Για τις λίστες των μεγαλοοφειλετών που θα δώσει στη δημοσιότητα, ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας γραπτές οδηγίες προς όλες τις εφορίες να πράξουν τα δέοντα, ήτοι να εντοπίσουν στα αρχεία τους οφειλές προς το Δημόσιο, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και για τις οποίες δεν υφίσταται διευκόλυνση - ρύθμιση τμηματικής καταβολής, ή δικαστική αναστολή καταβολής εν ισχύ.Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές -που "πατάνε" στο τελευταίο Φορολογικό Νόμο- το "ξεκαθάρισμα" πρέπει να έχει ολοκληρωθεί άμεσα και το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου, για το σύνολο των οφειλετών, ανεξαρτήτως του ύψους οφειλής, με βάση τις εξής κινήσεις:

1. Έλεγχο για την ισχύ των ρυθμίσεων -διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής χρεών που έχουν χορηγηθεί από την κάθε Δ.Ο.Υ. και άμεση καταχώρηση στο σύστημα TAXIS τυχόν απώλειας αυτών, στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι τους από τους οφειλέτες.

2. Καταχώρηση αναστολών καταβολής χρεών, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε οφειλέτες με δικαστικές αποφάσεις, καθώς και καταχώρηση λήξης των αναστολών αυτών.

3. Αποστολή και πίστωση γραμματίων συμψηφισμού που εκκρεμούν στη κάθε Δ.Ο.Υ. και εφεξής άμεση αποστολή των εκδοθέντων και για την πίστωση των παραληφθέντων γραμματίων, εντός διημέρου από την ημερομηνία λήψης τους.

4. Διενέργεια εκκρεμών διαγραφών.

5. Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.

Στην... κινητοποίηση λαμβάνουν, επίσης, μέρος τα Διαπεριφερειακά και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, τα οποία θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τυχόν δικαστικές αποφάσεις (π.χ. αναστολής καταβολής χρεών), που εκκρεμούν στην υπηρεσία τους, ενώ οι Οικονομικοί Επιθεωρητές καλούνται να μεριμνήσουν για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών στο σύνολο των οφειλετών.
Παρά τις σαφείς οδηγίες, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη το ότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών πάσχουν από έλλειψη προσωπικού και, ως εκ τούτου, τίθεται εν αμφιβόλω εκ προοιμίου ο στόχος για πλήρη καταγραφή των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου έως το τέλος του μήνα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ