Επιστήμονες θεράπευσαν την επιληψία σε πειραματόζωα - Ελπίδες και για τους ανθρώπους - iefimerida.gr

Επιστήμονες θεράπευσαν την επιληψία σε πειραματόζωα - Ελπίδες και για τους ανθρώπους

Επιστήμονες θεράπευσαν την επιληψία σε πειραματόζωα - Ελπίδες και για τους ανθρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν πλήρως την επιληψία στους αρουραίους χορηγώντας «ηρεμιστικά» γονίδια στα υπερδιεγερμένα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Η μέθοδος αυτή είναι πιθανό μελλοντικά να βοηθήσει τους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν με φάρμακα τις επιληπτικές κρίσεις τους.

Η επιληψία προκαλείται όταν μια ομάδα εγκεφαλικών νευρώνων εμφανίζει υπερδιέγερση, αποσυντονίζοντας όλο τον εγκέφαλο και προκαλώντας την επιληπτική κρίση.

Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL), χρησιμοποίησαν έναν ιό ως Δούρειο Ίππο και πέρασαν τα πρόσθετα γονίδια σε ένα μικρό αριθμό νευρώνων του εγκεφάλου των ζώων. Μετά από 15 μέρες οι επιληπτικές κρίσεις των αρουραίων μειώθηκαν δραματικά και σε ένα μήνα περίπου τα ζώα ήταν τελείως θεραπευμένα.

Συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από επιληψία, ωστόσο στο 30% από αυτούς τα υπάρχοντα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις είναι αρκετά ακραίες, καθώς περιλαμβάνουν την χειρουργική αφαίρεση μέρους του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνο για τις επιληπτικές κρίσεις ή την χρησιμοποίηση ηλεκτροσόκ.

Η νέα αυτή τεχνική που ανέπτυξαν στους αρουραίους οι Βρετανοί επιστήμονες, αποτελεί μια μορφή γονιδιακής θεραπείας. Η πρώτη θεραπεία αυτής της μορφής εγκρίθηκε στην Ευρώπη μόλις αυτόν τον μήνα, καθώς η εισαγωγή DNA στον προϋπάρχοντα γενετικό κώδικα ενός οργανισμού εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων σε άλλα γονίδια, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Γουάικ δήλωσε πως η τεχνική φαίνεται ασφαλής και πρόσθεσε πως «έχουμε μεγάλες ελπίδες από αυτή την μέθοδο. Είναι η πρώτη φορά που μια γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει τελείως τις επιληπτικές κρίσεις. Τα φάρμακα δεν έχουν κάνει τίποτε για την επιληψία τα τελευταία 20-30 χρόνια, πέρα από το να μειώσουν τις παρενέργειες. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια νέα θεραπεία». Ωστόσο θα χρειαστούν πολλές κλινικές δοκιμές ακόμα προτού μια γονιδιακή θεραπεία πάρει την άδεια να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους με επιληψία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ