Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για το μέλλον της χώρας, ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, περιγράφοντας έτσι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην οικονομία και την πολιτική σκηνή, μετά από το τελεσίγραφο του ΔΝΤ ότι δεν θα καταβάλει την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, αν δεν εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που απαιτεί η τρόικα για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ, αλλά και τις δραματικές διαβεβαιώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για λογιστικά διαθέσιμα που εξαντλούνται στις 14 Ιουλίου.
Στην εξάωρη σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στη Βουλή (Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ.Ρέππας, Π.Γερουλάνος, Γ.Ραγκούσης, Δ.Δρούτσας, Μ.Καρχιμάκης, Φ.Πετσάλνικος, Ρ.Βάρτζελη, Ν.Αθανασάκης, Κ.Θέος), χάραξαν ακριβώς το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών. Στόχος είναι η πολυπόθητη ‘συναίνεση των κομμάτων’ στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, με τον πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος να την ζητήσει τόσο σε γενικό όσο και σε ειδικότερο επίπεδο, ώστε να διαφανεί ‘πού μπορούν να συμφωνήσουν’ και ‘σε ποια πράγματα μπορούν να πάνε μαζί’...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την καταγραφή των απόψεων όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα δηλώσει πλέον όχι μόνο ‘ανοιχτός’ αλλά και ‘έτοιμος’ να υιοθετήσει προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί συλλογικά η κρίση και να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες, το πλαίσιο των οποίων θα περιγράψει σε δραματικούς τόνους. Μαζί του άλλωστε, θα είναι και οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που θα ενημερώσουν λεπτομερώς τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και από τις τελευταίες τους επαφές στο Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση, θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό σχετικά με το γεγονός ότι «η κυβέρνηση βλέπει το μέλλον της χώρας εντός Ευρωζώνης», και ένα προς το εσωτερικό, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή από την Κομοτηνή. «Πρέπει όλοι να συναισθανθούν τις ευθύνες τους (...) Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πρέπει να δείξουμε ως χώρα ότι αντιλαμβανόμαστε πού βρισκόμαστε, τι διακυβεύεται», είπε. «Θα πρέπει να κάνουμε επιτέλους μία υπέρβαση, ένα μεγάλο βήμα, να ξεφύγουμε όλοι από τους μικροκομματισμούς, από τις ιδιοτέλειες, για να μπορέσουμε να αισθανθούμε υπεύθυνοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε, είναι ώρες ευθύνης για όλους μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως, έχουν πυροδοτήσει πολλά σενάρια περί πρότασης για τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα του υπουργείου Οικονομικών, για διαχωρισμό του τελευταίου σε δύο (Οικονομίας και Εσόδων), για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή συγκυβέρνηση με όσα κόμματα συμφωνήσουν, καθώς και για πρόταση από κοινού διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο εξής. Σε κάθε περίπτωση, ως πολύ αργά χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο εκλογών, όχι όμως και ενός νέου διλήμματος, παίζοντας πια το ‘χαρτί’ του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που το σημερινό Συμβούλιο δεν καταλήξει πουθενά.