Eρχεται άγρια φοροεπιδρομή 1 δισ. ευρώ μετά τα μέτρα - iefimerida.gr

Eρχεται άγρια φοροεπιδρομή 1 δισ. ευρώ μετά τα μέτρα

Eρχεται άγρια φορολόγηση 1 δισ. ευρώ μετά τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα φορολογικά βάρη ύψους 1 δισ. ευρώ επιφυλάσσει το προσχέδιο του Μνημονίου στο οποίο περιλαμβάνονται δραστικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

1. Τα μεγαλύτερα βάρη θα επωμισθούν -σύμφωνα με τις επικείμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις- οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 35% για τα κέρδη άνω των 60.000 ευρώ.

2.Χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά οι οποίοι χάνουν το έξτρα αφορολόγητο αλλά και το σύνολο σχεδόν των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.

3.Χαμένοι θα είναι επίσης όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο εξαιτίας των νέων αλλαγών.

4. Αντίθετα στους κερδισμένους του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα ως 9.000 ευρώ οι οποίοι μετά τις αλλαγές δεν θα οφείλουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά για μισθωτούς-συνταξιούχους:

Καθιερώνεται νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος χωρίς το όριο των 5.000 ευρώ και με τρεις φορολογικούς συντελεστές αντί των οκτώ που ίσχυαν ως σήμερα. Οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην εξαίρεση περίπου ενός εκατομμυρίου μισθωτών και συνταξιούχων από την πληρωμή φόρου εισοδήματος.

Φοροαπαλλαγές

Οι φορολογούμενοι θα δουν όλες τις φοροαπαλλαγές που ίσχυαν ως σήμερα να καταργούνται με εξαίρεση τις μειώσεις φόρου που προβλέπονται για ιατρικά έξοδα (10%), νοσήλεια και διατροφή πρώην συζύγων. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές από στεγαστικά δάνεια. Καταργείται επίσης το έξτρα αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά.

Το μόνο θετικό που κατάφερε να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η αναδρομική ισχύ των συγκεκριμένων αλλαγών από τα εισοδήματα του 2012, όπως ζητούσε η Τρόικα, και οι αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Καταργείται οριστικά το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται κλίμακα με δύο συντελεστές. Από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει κλίμακα 26% ενώ για υψηλότερα κέρδη θα ισχύσει κλίμακα 35%.

Η Τρόικα εκτιμά ότι η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ θα φέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά κέρδη καθώς σήμερα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισόδημα ως 5.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα ο ελεύθερος επαγγελματίας που κερδίζει ως 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.300 ευρώ.

Φορολογία επιχειρήσεων

Οι επιβαρύνσεις μειώνονται αφού προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης των μη διανεμόμενων κερδών 26% και φόρος 10% στα μερίσματα. Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε επιβάρυνση 33,4% από 40% που ισχύει σήμερα.

Τριπλό φορολογικό χτύπημα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία φορολογικά νομοσχέδια τα οποία θα αποτυπώνουν τις νέες φορολογικές αλλαγές αλλά και την καθιέρωση ενιαίου φόρου ακινήτων καθώς και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας.

Οσον αφορά τον νέο φόρο ακινήτων πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσαν οι αποφάσεις για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξης του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Στη συνέχεια θα υπάρχουν οκτώ κλιμάκια με τους συντελεστές να προσεγγίζουν ακόμη και το 3% για ακίνητα αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων (παρότι είχε δοθεί η υπόσχεση ότι ήταν έκτακτος φόρος) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Αλλάζει επίσης και το ποινολόγιο της Εφορίας και θα καθιερωθούν πιο χαμηλά πρόστιμα με το σκεπτικό ότι πληρώνονται ευκολότερα τα πιο ήπια πρόστιμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ