«Ο τάφος του ποιητή» και τα ευρήματά του παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής - iefimerida.gr

«Ο τάφος του ποιητή» και τα ευρήματά του παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής

«Ο τάφος του ποιητή» και τα ευρήματά του παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κλασσική εποχή αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής, την ερχόμενη Τετάρτη, με την σύμπραξη πέντε Ελλήνων και ξένων ειδικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα μουσικά αρχαιολογικά ευρήματα του «Τάφου του ποιητή», που βρέθηκαν πριν περίπου 30 χρόνια στη Δάφνη Αττικής.

Ο «Τάφος του ποιητή», μελετάται για πρώτη φορά από κορυφαίους ερευνητές και αξιοποιείται επιστημονικά 30 χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο συναφείς ασύλητους αρχαίους τάφους, οι οποίοι βρέθηκαν στην οδό Όλγας 53 από τον αρχαιολόγο Άγγελο Λιάγκουρα και ανασκάφηκαν από τη Β΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Αριστερά και δεξιά του νεαρού νεκρού, που πιθανότατα ήταν θύμα του λοιμού των Αθηνών, βρέθηκαν τρία μουσικά όργανα: «τρίγωνον» (είδος άρπας), κέλυφος χελώνας (ηχείο λύρας) και αυλός καθώς και κομμάτια από πάπυρο, τέσσερα ξύλινα κηρωμένα πινακίδια, ξύλινη κασετίνα, χάλκινος κονδυλοφόρος, έξι οστέινοι αστράγαλοι και δύο χάλκινα ομοιώματα αστραγάλων, σιδερένια ξύστρα και σιδερένιο πριόνι.

Η καλή κατάσταση των ευρημάτων μάς επιτρέπει αφενός να διαβάσουμε μέχρι ενός σημείου τα κείμενα, αφετέρου να ανακατασκευάσουμε τα μουσικά όργανα (λύρα, άρπα και αυλός). Η άρπα, μάλιστα, γνωστή μόνον από τη σύγχρονή της εικονογραφία, αποτελεί μοναδικό εύρημα του συγκεκριμένου είδους οργάνου. Τα αντικείμενα της ανασκαφής εκτίθενται, στο σύνολό τους, σε ειδική προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Η κυρία Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια, τέως Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης (Γερμανία) Έγκερτ Πέλμαν, ο Ομότιμος Ερευνητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης Μάρτιν Γουέστ, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Ψαρουδάκης και ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Τερζής θα αναλύσουν τα ευρήματα και στη συνέχεια θα συζητήσουν με το κοινό, ενώ θα γίνει και ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ