Starbucks, Google και Amazon στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών - iefimerida.gr

Starbucks, Google και Amazon στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών

Starbucks
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου θα εξετάσει στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών, Starbucks, Google και Amazon, οι οποίες κατηγορούνται ότι για φοροδιαφυγή, αφού φαίνεται ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία παρακολουθεί τις δημόσιες οικονομικές υποθέσεις, κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία, σε μία προσπάθεια να πατάξει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου θα παρουσιαστούν ο οικονομικός διευθυντής των Starbucks, όπως επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK, και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon, σημείωσε εκπρόσωπος της PAC.

Πρόσφατη έκθεση του Ρόιτερς ανέφερε, ότι η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, την ώρα που οι συνολικές της πωλήσεις αγγίζουν τα 3,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Google επίσης, είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση, μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.

Ακόμη οι πωλήσεις της Amazon UK κυμαίνονταν από 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι μόλις 1.000.000 δολάρια.

«Είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία τους είναι δίκαιη»,σημείωσε η Μάργκαρετ Χοτζ μέλος του εργατικού κόμματος στο κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής PAC και πρόσθεσε ότι «Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες ειδικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση»

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα προωθήσουν στην ομάδα G-20 ώστε οι μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» στους φόρους και να μην εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια», για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ