Τα σενάρια του Bloomberg για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Τα σενάρια του Bloomberg για το ελληνικό χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ που χαρακτηρίζουν «σενάριο τρόμου» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποσκοπούν στη «χαλιναγώγηση της Ελλάδας» και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», αναφέρει στο πρακτορείο ο οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο Γιούργκεν Μίτσελς.

Ωστόσο ,εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή μη αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι «οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg από την ΕΚΤ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει, μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί.

Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία των ευρωτραπεζιτών το σενάριο αυτό προσκρούει στα πιθανά εμπόδια που θα θέσουν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει.

Οικονομικοί αναλυτές της Deutsche Bank και επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «θα ρίξει νερό στο κρασί της» επιτρέποντας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το «απόλυτο χάος» της στάσης πληρωμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα ΔΝΤ χρέος ΕΚΤ αναδιάρθρωση Bloomberg
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ