Λοβέρδος: Η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα - iefimerida.gr

Λοβέρδος: Η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα

Λοβέρδος: Η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση, επαναλαμβάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τονίζει ότι είναι αναγκαία η επάνοδος της Κεντροαριστεράς στο προσκήνιο με άξονα το «πρόγραμμα απεγκλωβισμού της οικονομίας από την γραφειοκρατία» που ετοιμάζει.

Στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο πρώην υπουργός δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη είτε με νέο κόμμα είτε μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ είτε με εκλογικό σχηματισμό τύπου ιταλικής «Ελιάς», τονίζει ωστόσο ότι αυτά θα πρέπει να εξεταστούν μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τα σενάρια συγχώνευσης του κόμματος με τη ΝΔ.

Στο ερώτημα για τις αιχμές που αφήνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν συμμετείχε στην κοινοβουλευτική δράση του κόμματος και τώρα ζητά σύγκλιση της ΚΟ, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως έπαψε να συμμετέχει μετά την αλλαγή στρατηγικής στο νόμο για τα Πανεπιστήμια, θέλοντας να αποφύγει τις συγκρούσεις που έκαναν «κακό στην παράταξη». Σημειώνει ωστόσο ότι η διαγραφή του 1/5 των βουλευτών του κόμματος είναι τραγικό γεγονός, και γι' αυτό ζήτησε τη σύγκλιση της ΚΟ για να εξεταστεί η μετεκλογική πορεία την οποία χαρακτήρισε «ασύντακτη» και να προωθηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηρίζει δε «απαράδεκτη» την αντίδραση της κομματικής ηγεσίας στο αίτημά του. «Όταν δεν υπάρχει στρατηγική και τακτική τα πράγματα οδηγούνται στη διάλυση» επισημαίνει.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις προσωπικές του φιλοδοξίες θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος απαντά με νόημα πως «οι βουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ στήριξαν και θα στηρίζουν την κυβέρνηση» και σημειώνει πως «οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζονται με την στήριξη της κυβέρνησης».

Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του ακόμα κι αν το ζητούσε ο Πρωθυπουργός ή ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως η στήριξή του στην προσπάθεια της χώρας είναι «χωρίς ανταλλάγματα» και «πατριωτική». Χαρακτηρίζει «αναγκαία για τη χώρα» την επάνοδο της Κεντροαριστεράς στο προσκήνιο. Όπως τονίζει «το υπάρχον κομματικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει αυτά που η Ελλάδα χρειάζεται. Γίνονται περικοπές χωρίς αύριο, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και μόνο γενικότητες και κατηγορίες ξέρει να διατυπώνει η αντιπολίτευση. Αποδείχτηκαν όλα αυτά στα τρία χρόνια της κρίσης. Άρα, η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να αργήσουμε. Αμέσως μετά τη χρηματοδότηση της χώρας πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες».

Ο πρώην υπουργός καταλήγει πως ετοιμάζει ένα πρόγραμμα απεμπλοκής της οικονομίας από την γραφειοκρατία με το οποίο φιλοδοξεί να συνδεθεί με τις υγιείς δυνάμεις της Ελλάδας: «τους ανέργους, όσους φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους, στους επιχειρηματίες που δεν σχετίζονται ή που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον παρασιτισμό, στους δημοσίους υπαλλήλους που αποφοίτησαν από τις σχολές δημόσιας διοίκησης, δημόσιας υγείας, από τη διπλωματική ακαδημία, που μπήκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με τους υπαλλήλους που θέλουν να δουλέψουν για τη χώρα». «Είμαι έτοιμος να δώσω μάχη σώμα με σώμα, ακόμη και να προπηλακιστώ προκειμένου να πείσω» καταλήγει.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Λοβέρδου:

Όλοι έβαζαν στοιχήματα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα κάνει νέο κόμμα. Εσείς ζητάτε να συγκληθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Θα θέσετε θέμα ηγεσίας;

Η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί το 50% του ελληνικού λαού. Τον Ιούνιο στη μεγάλη της πτώση έλαβε το 20% των ψήφων. Μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη. Είτε μέσω της δημιουργίας νέου κόμματος, είτε μέσω του μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ, είτε μέσω της δημιουργίας εκλογικού σχηματισμού τύπου ΕΛΙΆΣ , είτε μέσω της ένωσης κομμάτων. Τίποτε δεν αποκλείεται. Θα τα δούμε αυτά μετά την χρηματοδότησης της χώρας.

Ζητήσατε, πάντως, σύγκλιση της Κ.Ο. Σας είπαν πως δεν συμμετείχατε, άρα πως περίπου δεν το δικαιούσθε!

Από το νομοσχέδιο του Αυγούστου για τα Πανεπιστήμια έπαψα να συμμετέχω. Οι διαφωνίες μου για την έλλειψη στρατηγικής και τακτικής, θα οδηγούσαν σε καθημερινές συγκρούσεις που θα «εξάγονταν» ως εσωστρέφεια, κάνοντας κακό στην παράταξη και στη χώρα, αφού στηρίζουμε την κυβέρνηση. Όμως έδωσα με συνέπεια τις μεγάλες μάχες. Στήριξα ανοικτά και χωρίς να κρύβομαι. Η παράταξη, ωστόσο, είχε απώλειες. Ο Κώστας, ο Μάρκος κι άλλοι τέσσερις συνάδελφοι διαγράφηκαν λόγω της στάσης τους στην ψηφοφορία κι ο Μίμης, με τον οποίο ταυτιστήκαμε στην ψηφοφορία της μεγάλης ευθύνης, ανεξαρτητοποιήθηκε μετά. Μείναμε 26 βουλευτές. Τραγικό. Ζήτησα, ως μέλος της που είμαι, σύγκλιση της Κ.Ο. για εξέταση της μετεκλογικής πορείας και για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Την αρνήθηκαν όμως.

Ναι, και μάλιστα με τρόπο απαράδεκτο. Είναι παρακμιακό φαινόμενο να πετάγονται τα κομμάτια της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης στον δρόμο και κάποιοι να γελούν από αμηχανία κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν.

Θα επανέλθετε;

Η εξέλιξη δεν μπορεί να παρεμποδιστεί. Αφορά τη χώρα και τους πολίτες της. Κανέναν δεν κρατούν στη ζωή οι ενδοκομματικές δολιχοδρομίες, οι θέσεις στελεχών στον κρατικό μηχανισμό ή τα κυβερνητικά ανταλλάγματα. Όλοι συμφωνούμε, πως η κρίση στην Δημοκρατική Παράταξη είναι βαθύτερη. Πρέπει να ανοίξουμε τα πολιτικά μέτωπα για την Εθνική Διάρκεια, για τους Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της ύφεσης που σκοτώνει τη χώρα, και, συνεπώς , για την εξόντωση της γραφειοκρατίας στην Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, που καταστρέφουν την οικονομία και ρίχνουν στη φτώχεια τους πολίτες. Αν δεν γίνουν αυτά τα τελευταία το συντομότερο δυνατό, η χώρα ακόμη και μέσα στο ευρώ θα περιπέσει σε σκληρή φτώχεια, στη δυστυχία και την εγκληματικότητα.


Βάζετε θέμα ηγεσίας;

Το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού κι αύριο συνεδριάζει το Εurogroup. Δεν έχει θέση το ερώτημα. Μίλησα ήδη για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς να ανοίξουν τα αναγκαία πολιτικά μέτωπα, κυρίως αυτό που σχετίζεται με την ανάπτυξη άρα και με την ανεργία και, συνεπώς, με τη νίκη κατά της ύφεσης, τα θέματα των προσώπων χάνουν το πολιτικό νόημά τους. Όλα στην ώρα τους και με τη σειρά τους.

Ανησυχείτε μήπως με την έγερση εσωκομματικών ζητημάτων αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση;

Οι βουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ στήριξαν και θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Θα φανεί και στην αποψινή ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού. Όσο με αφορά προσωπικά, δεν κρύφτηκα στην κρίσιμη ψηφοφορία. Αν και ψηφίζαμε για τέταρτη φορά υπό καθεστώς ωμού εκβιασμού, αφού τα μέτρα δεν συνοδεύτηκαν από αναπτυξιακές πολιτικές, έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα, χωρίς να προσπαθώ να κρυφτώ μέσα στις ψήφους της πλειοψηφίας. Έκανα μάλιστα κάλεσμα στους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο, από την Βουλή και από τα μέσα ενημέρωσης. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζονται με την στήριξη της κυβέρνησης, αυτό είναι σίγουρο, αλλά και σαφές.

Εσείς θα δεχόσασταν τώρα να γίνετε υπουργός αν σας το πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Όχι. Η στήριξή μου στην προσπάθεια της χώρας είναι χωρίς ανταλλάγματα. Η στάση μου είναι πέρα για πέρα πατριωτική. Οι προσπάθειές μου θα επικεντρωθούν στην Βουλή και στην ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης. Είμαστε ήδη πολλοί που κινούμαστε σε αυτή την αναγκαία για τη χώρα κατεύθυνση. Η κρίση στον πολιτικό μας χώρο είναι πολύ βαθιά. Η επάνοδός της ανασυγκροτημένης κεντροαριστεράς στο προσκήνιο είναι αναγκαία για τη χώρα, γιατί το υπάρχον κομματικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει αυτά που η Ελλάδα χρειάζεται. Γίνονται περικοπές χωρίς αύριο, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και μόνο γενικότητες και κατηγορίες ξέρει να διατυπώνει η αντιπολίτευση. Αποδείχτηκαν όλα αυτά στα τρία χρόνια της κρίσης. Άρα, η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις αλλαγές στο κομματικό σύστημα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να αργήσουμε. Αμέσως μετά τη χρηματοδότηση της χώρας πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.


Η ΔΗΜΑΡ δεν τόλμησε να πει το "ναι" στα μέτρα. Που και πόσες είναι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις;

Ήταν λάθος η στάση της ΔΗΜΑΡ κι ελπίζω να μην το χρεωθεί η χώρα στο αυριανό Eurogroup. Ωστόσο με τη θετική ψήφο και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον προϋπολογισμό, θα επιβεβαιωθεί η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι αυτό ίσως αποτελέσει εφόδιο για τον υπουργό των Οικονομικών για την αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Πώς βλέπετε ένα ενιαίο κόμμα με τη ΝΔ;

Αρνητικά. Στην κρίση, όπως και στον πόλεμο, χρειάζονται μέτωπα εθνικής ευθύνης. Αυτό έγινε από τον Νοέμβριο του 2011. Είχα αγωνιστεί για μια τέτοια εξέλιξη. Άλλο όμως μέτωπο και απολύτως άλλο συγχώνευση. Η Αριστερά και η Δεξιά υπάρχουν επί διακόσια χρόνια και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Προέρχομαι από την κομμουνιστική αριστερά, ήμουν στον αντιδικτατορικό αγώνα, από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα φύγω "οριζοντίως".

Πως σχολιάζετε τις διαγραφές των έξι βουλευτών μετά την ψηφοφορία για το μνημόνιο; Τελείωσε το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ;

Από την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε χωρίς στρατηγική και τακτική. Το κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων ήταν για άλλες εποχές και για άλλη χώρα. Στη συνέχεια μία μέρα υποστήριζαν το ένα και την επομένη το ακριβώς αντίθετό του. Βγήκε ένα κείμενο επτά σημείων ως προϋπόθεση για να ψηφίσουμε τα μέτρα και δεν επηρέασε τίποτε. Το πέταξαν απλώς στα σκουπίδια. Αυτά αποσυσπείρωσαν το ΠΑΣΟΚ, κι οδήγησαν την Κ.Ο. σε ασύντακτη πορεία. Έτσι φθάσαμε να διαγράφεται το 1/5 της Κ.Ο. και την άλλη ημέρα να ανεξαρτητοποιείται ο Μίμης που στήριξε την χώρα με τη στάση του. Όταν δεν υπάρχει στρατηγική και τακτική τα πράγματα οδηγούνται στη διάλυση.

Εσείς ποιον χώρο και ποιες τάξεις θέλετε να εκφράσετε;

Στους άνεργους, σε αυτούς που φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους, στους επιχειρηματίες που δεν σχετίζονται ή που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον παρασιτισμό, στους δημοσίους υπαλλήλους που αποφοίτησαν από τις σχολές δημόσιας διοίκησης, δημόσιας υγείας, από τη διπλωματική ακαδημία, που μπήκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με τους υπαλλήλους που θέλουν να δουλέψουν για τη χώρα . Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα απεγκλωβισμού της οικονομίας από την γραφειοκρατία και με αυτό θα συνδεθώ με τους πολίτες που προανέφερα. Είμαι έτοιμος να δώσω μάχη σώμα με σώμα, ακόμη και να προπηλακιστώ προκειμένου να πείσω. Όποιος δεν είναι έτοιμος για τέτοια μάχη, ας πάει καλύτερα στο σπίτι του. Δεν θα κάνω ούτε πόντο πίσω από όσα σας είπα στη συνέντευξή μου αυτή.

Πως σχολιάζετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Εν μέσω κρίσης, ενώ μέσω αναξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων, ενώ μέσω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να κάνει τη δουλειά του η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι φυσιολογική. Ο κινδυνολογικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται είναι απολύτως λανθασμένος. Όταν μια κυβέρνηση καταφέρει να χτυπήσει την ύφεση καθώς και να περιορίσει της συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και την ίδια τη ροη της παράνομης μετανάστευσης , όταν το πολιτικό σύστημα πείσει για την εντιμότητα του τότε οι όροι που ευνοούν την άνθιση των άκρων θα εξαλειφθούν. Η δήθεν φρίκη προς τη Χρυσή Αυγή και η χρησιμοποίηση της καταστολής αποτελούν την επιτομή της λανθασμένης αντιμετώπισης τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ