Οι χώρες με υψηλή κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με άλλα έθνη διαπίστωσαν οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν δεδομένα και ποσοστά από πενήντα διαφορετικά έθνη.
Η παγκόσμια επικράτηση του διαβήτη τύπου 2 έχει εξαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων. Μέχρι το 2030, θα υπάρχουν περίπου 438 εκατομμύρια αάνθρωποι με τη νόσο, σε σύγκριση με τα 285 εκατομμύρια που καταμετρήθηκαν το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρου τσαγιού με πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, μία μελέτη από τη Σκωτία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που παρέχονται από 50 χώρες καθώς και στοιχεία για τις πωλήσεις τσαγιού ανά έθνος στη διάρκεια της χρονιάς.
Η Ιρλανδία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής τσαγιού στον κόσμο, με κατανάλωση σε 2kg ετησίως για κάθε άτομο. Δεύτερο έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ακολουθεί η Τουρκία. Τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης μαύρου τσαγιού ήταν στο Μεξικό, στο Μαρόκο, στην Κίνα, στη Βραζιλία και στη Νότια Κορέα.
Με την ανάλυση κύριων συνιστωσών, (ένα είδος στατιστικής προσέγγισης), οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση μαύρου τσαγιού στους δείκτες υγείας του πληθυσμού και βρήκαν ότι το μαύρο τσάι επηρεάζονται αρκετά τα ποσοστά διαβήτη.
Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι η ποιότητα και η συνοχή των πληροφοριών μεταξύ των 50 εθνών πιθανώς μεταβάλλεται, καθώς και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται διεθνώς για τη διάγνωση του διαβήτη.