Καντάφι: 53 δισ. δολάρια έχει «κρύψει» μέσω τραπεζών! - iefimerida.gr

Καντάφι: 53 δισ. δολάρια έχει «κρύψει» μέσω τραπεζών!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι JP Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Societe Generale είναι μερικές μόνο από τις τράπεζες που έχουν βοηθήσει τον Καντάφι να προβεί σε «αφανείς» επενδύσεις στο εξωτερικό.

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο από το Global Witness και θεωρείται αυθεντικό από τους "New York Times" περιέχει μια περίληψη όλων των επενδύσεων του Καντάφι μέσω ενός ειδικού κονδυλίου-λογαριασμού που δημιουργήθηκε από το γραφείο του Λονδίνου της εταιρείας συμβούλων KPMG τον Ιούνιο του 2010, δηλαδή περίπου 4 χρόνια μετά την άρση του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ που είχε επιβληθεί στη Λιβύη με αφορμή την κατηγορία της χρηματοδότησης τρομοκρατών και λίγους μήνες πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, από αυτό το κονδύλι, η Goldman Sachs διαθέτει 43 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις λογαριασμούς της και η HSBC 292,69 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 10 λογαριασμούς. Επίσης εμφανίζονται επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε δομημένα ομόλογα της Societe Generale, αλλά και άλλα 171 εκατομμύρια δολάρια στην JP Morgan. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, έγιναν πολλές αγορές μετοχών γνωστών εταιρειών στις ΗΠΑ όπως οι General Electric, Halliburton, BP και Nokia, και τέλος το fund περιλάμβανε και επενδύσεις σε ένα μεγάλο πακέτο αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Μάλιστα η Whashington Post αναφέρει ότι με τις επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά οικονομικά προϊόντα ο Καντάφι κατάφερε να καλύψει το χρέος του προς τις ΗΠΑ.

Όλες οι επενδύσεις φαίνεται πως ήταν νόμιμες όταν έγιναν, όμως ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά το πάγωμα των λογαριασμών του Καντάφι και της οικογένειάς του, αλλά και της κυβέρνησης της Λιβύης, ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει πως «o Καντάφι δεν έκανε κανένα διαχωρισμό ανάμεσα στην προσωπική και την κρατική περιουσία».

Η εκπρόσωπος του γραφείου του Global Witness στις ΗΠΑ δηλώνει στη Washington Post "Είναι εντυπωσιακό πόσες μεγάλες τράπεζες ήταν διατεθειμένες να ξεκινήσουν δοσοληψίες με τον Καντάφι την ίδια εποχή που υπήρχαν σοβαρές υπόννοιες ότι το καθεστώς της Λιβύης χαρακτηρίζεται από διαφθορά και βία".

Το Global Witness ζητά να ελεγχθεί κατά πόσο οι τράπεζες που αναφέρθηκαν πριν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βεβαιωθούν ότι όλα αυτά τα χρήματα που προέρχονταν από κυβερνητικούς πόρους της Λιβύης δεν θα περνούσαν στα χέρια της οικογένειας Καντάφι για προσωπικά τους οφέλη. Επίσης το Global Witness τονίζει ότι οι εν λόγω τραπεζικοί οργανισμοί θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επίμαχων λογαριασμών καταθέσεων για να διαβεβαιώσουν τον κόσμο ότι δεν έχει καταχραστεί κανένας ηγέτης δημόσιο χρήμα, ωστόσο καμία από τις τράπεζες δεν δέχτηκε το αίτημα.

Δείτε το έγγραφο και την αναφορά του Global Witnes εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καντάφι Goldman Sachs υπεξαίρεση JP Morgans
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ