Έληξε επιτέλους ο «πόλεμος της μπανάνας» που μαινόταν επί 20 χρόνια - iefimerida.gr

Έληξε επιτέλους ο «πόλεμος της μπανάνας» που μαινόταν επί 20 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαινόταν από το 1991 και εμπλέκονταν σε αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποτελώντας μία από τις σκληρότερες «συγκρούσεις» συμφερόντων που έχει γνωρίσει η υφήλιος. Είκοσι χρόνια μετά έλαβε επιτέλους τέλος.

Η Ε.Ε. Και οι 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής υπέγραψαν επιτέλους συμφωνία με την οποία τερματίζεται η διεθνής εμπορική διαμάχη σχετικά με τους δασμούς στις μπανάνες που αποτελούν ένα από τα πλέον ζωτικής σημασίας εξαγώγιμα προϊόντα των λατινοαμερικάνικων οικονομιών.

Η συμφωνία υπογράφτηκε την Πέμπτη παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πραγματικά ιστορική στιγμή.

Η συμφωνία επήλθε, έπειτα από πολλές ανατροπές και καμπές, το 2009 σε συνάντηση στη Γενεύη, όπου η Ε.Ε. δέχτηκε να μειώσει σταδιακά τους δασμούς στις εισαγόμενες μπανάνες μέσα σε διάστημα 8 ετών.

Ο «πόλεμος της μπανάνας» αποτελεί μία από τις μακροβιότερες διαμάχες στο μεταπολεμικό πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Πηγή: The Telegraph

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ