Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η γερμανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης και τις αντιφατικές δηλώσεις που εκπέμπονται από τη Γερμανία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους και προειδοποιεί ότι δηλώσεις-βόμβα σαν αυτή που έκανε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που δίνει κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση «ματώνει» με απώλειες βουλευτών και διαγραφές.
«Ετσι όπως πάτε θα πέσει η κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος» προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός τους ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συνομιλεί από χθες, κάνοντας δραματική έκκληση να μην καθυστερήσουν τη δόση γιατί τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τελειώνουν.
Σταϊκούρας: Τα ταμειακά αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί
Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεμένει» από ρευστό σύντομα ενώ αναμένει την επόμενη δόση των 130 δισ. ευρώ.
«Η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακή, γεγονός που δημιουργεί μια κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με την εκταμίευση της δόσης.
«Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις» είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ότι «την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε και ως μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
Καρότο και μαστίγιο από τη Γερμανία
Η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Αμβούργο ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και η προειδοποίησή του ότι δεν θα εκταμιευθεί άμεση η δόση των 31,5 δισ. ευρώ ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε αμέσως δραματικές τηλεφωνικές επαφές, αναγκάζοντας την γερμανική καγκελαρία σε μερική αναδίπλωση :
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα ... Ενέκρινε μια πολύ ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που συμπεριλαμβάνει πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει πίσω στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο γερμανός κυβερνητικός επρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
«Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει... αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και θάρρος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της κρίσιμης δανειακής δόσης ώστε να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.
Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας στις Βρυξέλλες
Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα για το ίδιο θέμα, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση και στα δύο πεδία. Μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.
Την Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σουρνάρας για την συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση που συνδιοργανώνουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης αναμένεται να θέσει το ελληνικό θέμα και τις εξελίξεις που υπάρχουν στον Ζοζέ Μπαρόζο και στον Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο κύκλος των επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Διαφωνούν ΔΝΤ-Ευρώπη για το ελληνικό χρέος
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή η επιμήκυνση, μεταδίδει σήμετα αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σημείωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κοντά στο να συμφωνήσουν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να αναλάβει, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση από το πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι οι «μεγάλες» αποφάσεις – και αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για την παράταση των δύο ετών στο πρόγραμμα, το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο – δεν χρειάζεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες».
«Είναι ξεκάθαρο ότι το ιδεατό θα ήταν να ληφθούν αυτές (οι αποφάσεις) μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιο είδος βοήθειας μέχρι τότε.
«Χρειάζονται κάποιο μέρος της βοήθειας την οποία θα μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους... Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Από την άποψη αυτή, ένα περιθώριο ελιγμών παραμένει μέχρι το τέλος του έτους» συμπλήρωσε, αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από το ελληνικό πρόβλημα.
Τα ξένα ΜΜΕ χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου
«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times και αναφέρει ότι η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από το κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αφού θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση και τους Έλληνες στην ανεργία.
«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν οι New York Times.
«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής... για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο, σε επικριτικό τόνο.
Η εφημερίδα στρέφει τα «πυρά» της και κατά της Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κυρία Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθιά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει, απηχώντας την εχθρότητα της αμερικανικής πλευράς απέναντι στη Γερμανία.
Σε άρθρο τους επίσης οι Financial Times υπογραμμίζουν σήμερα ότι η διαφωνία ευρωζώνης-ΔΝΤ είναι αυτή που καθυστερεί τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
«Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της».
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times.