Αυτή είναι η ιστορία ενός 80χρονου Γερμανοεβραίου γείτονα του Χίτλερ - iefimerida.gr

Αυτή είναι η ιστορία ενός 80χρονου Γερμανοεβραίου γείτονα του Χίτλερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα παιδικά χρόνια του εβραϊκής καταγωγής Γερμανού Έντγκαρ Φόιχτβανγκερ σε πλούσιο προάστιο του Μονάχου συνέχισαν να κυλούν εξίσου άνετα ακόμη και μετά την εγκατάσταση του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ, Αδόλφου Χίτλερ, στον ίδιο δρόμο με εκείνον. Έως ότου ένα βράδυ, την 9η Νοεμβρίου του 1938, ξέσπασε η βία με θύματα τους Γερμανοεβραίους.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει παραπάνω από οκτώ δεκαετίες, ο Φόιχτβανγκερ θυμάται ακόμη την πρώτη φορά που είδε ζωντανή μπροστά του τη φιγούρα του Χίτλερ.

Ήταν στις αρχές του 1930, όταν ο 8χρονος τότε Έντγκαρ είχε βγει βόλτα με τη νταντά του, για να αντικρίσει λίγες στιγμές αργότερα το ναζιστή ηγέτη να εξέρχεται από ένα μεγάλο, διώροφο οίκημα.

«Με κοίταξε κατάματα, χωρίς να γελάσει». Μερικοί άνθρωποι σταμάτησαν και τον χαιρέτισαν κάνοντας τη γνωστή χειρονομία και αυτός σε ανταπόδοση ύψωσε το καπέλο του, σπεύδοντας να μπει στο αυτοκίνητο που τον περίμενε. «Γνώριζα φυσικά ποιος ήταν, παρ 'όλο που ήμουν μικρό παιδί».

Το να περνάει μπροστά από το πολυτελές διαμέρισμα του Χίτλερ στο νούμερο 16 της οδού Prinzregentenplatz για να πάει στο σχολείο είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς του. Συχνά μάλιστα σταματούσε, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στα παράθυρα για να δει αν ο μαέστρος του Ολοκαυτώματος ήταν μέσα. Μια φορά μάλιστα τόλμησε να πλησιάσει την πόρτα για να δει αν στο κουδούνι υπήρχε το όνομά του.

Όλα αυτά μέχρι το Φεβρουάριο του 1939, οπότε και αναγκάστηκε να διαφύγει στο Λονδίνο μετά από παραινέσεις συγγενών. Επιβιβάστηκε λοιπόν σε ένα τρένο για να τον ακολουθήσει λίγο καιρό αργότερα η υπόλοιπη οικογένειά του.

Δεν επέστρεψαν ποτέ στο παλιό τους σπίτι στο Μόναχο, παρά μόνο τη δεκαετία του 1950, μετά το τέλος του πολέμου.

Περπάτησε ξανά στον περίφημο δρόμο μέχρι που έφτασε στο περιλάλητο σπίτι. Στεκόταν ακόμα εκεί, χωρίς τίποτα όμως να μαρτυρεί ότι κάποτε ζούσε σ' αυτό μία από τις πιο επικίνδυνες προσωπικότητες της ιστορίας.

Πηγή: BBC News

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ